Η Paleo τελευταία στη λίστα με τις καλύτερες δίαιτες

Οι οπαδοί της δίαιτας Paleo θα πρέπει ενδεχομένως να επανεξετάσουν τις επιλογές τους, καθώς η αγαπημένη τους δίαιτα ήρθε τελευταία στην κατάταξη με τις «καλύτερες δίαιτες για το 2014» του USA News & World Report.

Κάθε χρόνο το USA News & World Report ζητά από εμπειρογνώμονες να δώσουν τη δική τους λίστα για τα σχέδια διατροφής, ώστε να βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν πιο συνειδητές επιλογές. Φέτος η επιτροπή αξιολόγησε 32 από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες.

Για να μπει σ’ αυτή την κατάταξη μια δίαιτα θα πρέπει να είναι σχετικά εύκολο να την ακολουθήσει κάποιος, να είναι θρεπτική, ασφαλής, αποτελεσματική για την απώλεια βάρους και να προστατεύει από τον διαβήτη και την καρδιακή νόσο.

Η Paleo που πρωτοδιαδόθηκε στη δεκαετία του 1970 ζητά από τους ανθρώπους να ακολουθήσουν μια δίαιτα παρόμοια μ’ εκείνη που ακολουθούσαν οι άνθρωποι της παλαιολιθικής εποχής. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να τρώνε σαν κυνηγοί, να συγκεντρώνουν και να καταναλώνουν πολλά προϊόντα ζωικών πρωτεϊνών, αποφεύγοντας τη ζάχαρη, τα δημητριακά, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα εντελώς.

«Αν δεν το έτρωγαν οι άνθρωποι των σπηλαίων, ούτε εσύ πρέπει να το φας», συνόψιζε το μότο της.

Η συγκεκριμένη δίαιτα είχε κερδίσει μια σημαντική θέση τα τελευταία χρόνια και μάλιστα ήταν ο διατροφικός όρος που οι άνθρωποι αναζήτησαν περισσότερο στο Google το 2013 και μάλιστα θεωρήθηκε ένα από τα καλύτερα trends της χρονιάς.

Κάτι που δεν ισχύει για το 2014.

Βέβαια, το γεγονός ότι κατετάγη τελευταία στη λίστα με τις «καλύτερες δίαιτες για το 2014» δεν σημαίνει ότι η Paleo είναι η χειρότερη από τις ασφαλείς δίαιτες που υπάρχουν. Αλλά οι εμπειρογνώμονες του USA News & World Report υποστηρίζουν ότι είναι υπερβολικά περιοριστική για τους περισσότερους ανθρώπους και θα δυσκολευτούν να την ακολουθήσουν μακροπρόθεσμα, καθώς περιορίζονται σε ορισμένα μόνο βασικά θρεπτικά συστατικά. Ανέφεραν, επίσης, την έλλειψη ερευνητικών αποτελεσμάτων για τα καρδιαγγειακά οφέλη που έχει για την υγεία και την απώλεια βάρους.

Η δίαιτα Paleo μοιράστηκε την τελευταία θέση με τη δίαιτα Dukan, μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη δίαιτα, που είναι επίσης μία δίαιτα υψηλής πρωτεΐνης  και χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Για 4 συνεχή χρονιά η δίαιτα DASH θεωρήθηκε η κορυφαία διατροφική επιλογή, καθώς αποδεδειγμένα μειώνει την αρτηριακή πίεση, ενώ είναι επίσης αποτελεσματική για τη μείωση της χοληστερόλης, προστατεύει από την καρδιακή νόσο, τις πέτρες στα νεφρά και τον διαβήτη.

Μετά την DASH, δεύτερη στη λίστα με τις καλύτερες συνολικά δίαιτες ήταν η TLC (Therapeutic Lifestyle Changes) που στηρίζεται στις περικοπές λιπαρών, υψηλών σε περιεκτικότητα γαλακτοκομικών προϊόντων και τηγανητών και στην στροφή σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες. Την τρίτη θέση μοιράστηκαν 3 δίαιτες, που ήταν οι ίδιες με πέρυσι. Η δίαιτα της Mayo Clinic που στηρίζεται στη γνώση του κάθε ατόμου για τις καλές και καλές διατροφικές συνήθειες και την αντικατάσταση των δικών του κακών διατροφικών συνηθειών με καλές, στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, η γνωστή μας μεσογειακή δίαιτα και η Weight Watchers που συνίσταται στην καταμέτρηση των θερμίδων των φαγητών που προσλαμβάνει κάποιος σε καθημερινή βάση.

Διαβάστε επίσης:

Tι είναι η δίαιτα Paleo

Τι είναι η δίαιτα DASH και πώς μπορεί να λειτουργήσει

Tι μπορεί να κάνει η δίαιτα DASH για εσάς

10+1 λόγοι για να αγαπήσετε την μεσογειακή δίαιτα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει