Οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο και είναι πιο υγιείς

Μία ακόμα έρευνα, αυτή τη φορά από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου ήρθε να επιβεβαιώσει προηγούμενες, σύμφωνα με τις οποίες ο γάμος κάνει καλό στην υγεία.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα τα παντρεμένα ζευγάρια δεν ζουν απλώς περισσότερο από τους εργένηδες, αλλά έχουν και πολύ καλύτερη υγεία.

Η έρευνα μελέτησε περισσότερους από 9.000 ανθρώπους, οι οποίοι γεννήθηκαν το Μάρτιο του 1958 και συμμετείχαν για πάνω από 45 χρόνια στην έρευνα British National Child Development Study. Στη συνέχεια έγινε έλεγχος της κατάστασης της υγείας τους για 2 χρόνια από το 2002-2004 και σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι πιο υγιείς ήταν όσοι είχαν συνάψει γάμο κοντά στην ηλικία των 30 ετών και δεν είχαν πάρει διαζύγιο.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, ο γάμος παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία ενώ, από τους πιο ευεργετημένους φαίνεται να είναι οι άντρες. καθώς όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες η υγεία των ανδρών σημειώνει πτώση μετά από ένα διαζύγιο και επανέρχεται αν ξαναπαντρευτούν.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο ελληνικής καταγωγής δρ George Ploubidis, ο οποίος τόνισε ότι και προηγούμενες μελέτες είχαν επισημάνει ότι οι εργένηδες έχουν κακή υγεία σε σχέση με τους παντρεμένους.

Βεβαίως, υπάρχει μια λογική εξήγηση γι’ αυτό, καθώς αν κάποιος ζει μόνος του συχνά παραμελεί την υγεία του, ενώ αν βρίσκεται μέσα σε γάμο, υπάρχει κάποιο άλλο άτομο που παρατηρεί οτιδήποτε περίεργο και τον παρακινεί να σπεύσει στο γιατρό.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι καταρρίπτεται μάλλον ο μύθος ότι και τα ζευγάρια που συζούν έχουν τα ίδια οφέλη με τα παντρεμένα, καθώς, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα ζευγάρια που συζούν μπορεί να έχουν παρόμοια υγεία με τα παντρεμένα ζευγάρια, όμως οι αναπνευστικές λειτουργίες είναι χειρότερες στους άντρες που συζούν με τις συντρόφους τους. Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες, σημειώνουν ότι πρέπει να γίνει μία ακόμα μελέτη η οποία να εστιάσει στις διαφορετικές επιδράσεις του γάμου και της συμβίωσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει