Ποια είναι τα φρούτα που έχουν την περισσότερη ζάχαρη

Τα φρούτα πρέπει να έχουν βασικό ρόλο στη διατροφή μας γιατί είναι γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα, ενώ είναι «φορτωμένα» με αντιοξειδωτικά. Αποτελούν εξάλλου το τέλειο σνακ, ενώ μπορούν να καταναλωθούν καθημερινά με το πρωινό, το γιαούρτι ή τα smoothies.

Η ζάχαρη που περιέχουν είναι φυσική, επομένως δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με την λευκή επεξεργασμένη ζάχαρη που πολλές φορές είναι ολέθρια για την υγεία. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να προσέχουμε και στην κατανάλωση των φρούτων, για λόγους υγείας, καθώς οι διαβητικοί για παράδειγμα δεν μπορούν να καταναλώνουν αφειδώς γλυκά φρούτα.

Ούτε όμως και όσοι ενδιαφέρονται για το βάρος τους δεν πρέπει να το παρακάνουν με τα φρούτα. Γι’ αυτό καλό είναι να γνωρίζουμε ποια είναι τα φρούτα με την περισσότερη ζάχαρη.

Μάνγκο

Το μάνγκο είναι πολύ καλό για την υγεία. Περιέχει φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό. Όμως, έχει επίσης φυσική ζάχαρη και μάλιστα σε αρκετά μεγάλη ποσότητα. Πιο συγκεκριμένα, το μάνγκο έχει την γενναιόδωρη ποσότητα των 45 γραμμαρίων ζάχαρης, επομένως δεν είναι η καλύτερη επιλογή ειδικά αν παρακολουθείτε το βάρος σας ή τη ζάχαρη που καταναλώνετε. Μπορείτε να απολαύσετε μερικές φέτες, αλλά όχι ολόκληρο το φρούτο. Καλύτερα αποθηκεύστε το υπόλοιπο για αργότερα.

Σταφύλια

Ενα φλιτζάνι σταφύλια έχει περίπου 23 γραμμάρια ζάχαρης. Ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα για ένα φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί αφειδώς χωρίς καν να το καταλάβουμε. Αν λοιπόν έχετε στο χέρι σας ένα τσαμπί σταφύλι καλό είναι να τρώτε τις ρόγες αργά και να μη τις φάτε όλες.

Κεράσια

Μπορεί να μη τους… φαίνεται, ωστόσο τα κεράσια έχουν αρκετή ζάχαρη. Ενα φλιτζάνι κεράσια περιέχει 18 γραμμάρια ζάχαρης. Αν λοιπόν γεμίσετε ένα μεγάλο μπολ με κεράσια μπορεί εύκολα να χάσετε τον έλεγχο. Γι’ αυτό καλό είναι να μετρήσετε εκ των προτέρων πόσα θα φάτε για να γνωρίζετε ακριβώς πόση ζάχαρη θα καταναλώσετε.

Αχλάδια

Ενα αχλάδι μεσαίου μεγέθους έχει 17 γραμμάρια ζάχαρης. Αν προσπαθείτε να μειώσετε το βάρος σας, καλό είναι να μην τρώτε ολόκληρο το αχλάδι. Μια καλή λύση είναι να προσθέσετε μερικά κομμάτια αχλάδι σε κάποιο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή πάνω σε μια σαλάτα.

Καρπούζι

Μια μέτρια φέτα αυτής της καλοκαιρινής απόλαυσης που ακούει στο όνομα καρπούζι έχει 17 γραμμάρια ζάχαρης. Το καρπούζι είναι φορτωμένο με νερό και ηλεκτρολύτες που είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το σώμα σας για να «επαναφορτίσει» μετά από κάποιο διάστημα που έχετε παραμείνει στον ήλιο. Καταναλώστε λοιπόν καρπούζι, γιατί κάνει καλό, αλλά μην φάτε παραπάνω από δύο φέτες.

Σύκα

Δύο μόλις σύκα μεσαίου μεγέθους έχουν 16 γραμμάρια ζάχαρης. Αν λοιπόν παρακολουθείτε τη ζάχαρη που καταναλώνετε, κόψτε μερικά κομμάτια του και τοποθετήστε τα πάνω σε κατσικίσιο τυρί για μια πλούσια σε πρωτεΐνη απόλαυση ή χρησιμοποιήστε τα σε κάποια σάλτσα. Σε κάθε περίπτωση καταναλώστε τα με μέτρο.

Μπανάνες

Μια μπανάνα μεσαίου μεγέθους έχει 14 γραμμάρια ζάχαρης. Αν σας φαίνεται περισσότερο απ’ όσο θέλετε να πάρετε, τότε κόψτε τη μπανάνα σας στα δύο και καταναλώστε τη με το πρωινό σας, αφήνοντας την υπόλοιπη στην άκρη, ή επιλέξτε μια μικρή μπανάνα και καταναλώστε την ολόκληρη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει