Ποια είναι τα στοιχεία μιας υγιούς σχέσης

Αν ψάχνετε σύντροφο ή βρίσκεστε ήδη σε σχέση είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ποια είναι τα στοιχεία που συνθέτουν μια υγιή σχέση προκειμένου να προσδιορίσετε πού ακριβώς βρίσκεται η δική σας.

Οι άνθρωποι που καταλήγουν σε αρρωστημένες σχέσεις, συχνά παραβλέπουν τα σημάδια μιας μη υγιούς σχέσης, όπως είναι η ακραία ζήλια, οι απειλές, η κακή επικοινωνία ή η ανασφάλεια. Οταν βρίσκεστε σε μια υγιή σχέση θα πρέπει να «εργάζεστε» σταθερά πάνω σ’ αυτήν για να τη διατηρήσετε όπως είναι.

Ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη

Σε μια υγιή σχέση, είναι σημαντικό εσείς και το ταίρι σας να είστε ειλικρινείς μεταξύ σας για να αναπτυχθεί μια αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αν διαπιστώσετε ότι ο/η σύντροφός σας δεν σας λέει πάντα την αλήθεια, μπορεί να είναι δύσκολο να οικοδομήσετε και να διατηρήσετε την εμπιστοσύνη. Μερικά συναισθήματα που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη είναι η ζήλια και η ανασφάλεια. Αν κάποιος είναι υπερβολικά ζηλότυπος ή ανασφαλής, μπορεί να μην είναι σε θέση να εμπιστευτεί το ταίρι του, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει διαφωνίες και κατηγορητική συμπεριφορά.

Σεβασμός

Είναι δύσκολο να έχουμε μια υγιή σχέση χωρίς αμοιβαίο σεβασμό. Η εμπιστοσύνη -όπως προαναφέρθηκε- και ο σεβασμός είναι δύο από τα πιο σημαντικά στοιχεία μιας υγιούς σχέσης. Ο σεβασμός απαιτεί να ακούτε το ταίρι σας, να αποφεύγετε τις φωνές και να αντιμετωπίζετε τον/την σύντροφό σας με τον τρόπο που θα θέλατε να σας αντιμετωπίζει. Είναι επίσης απαραίτητο να ενεργείτε με τρόπους που να «εγγυώνται» τον σεβασμό από πλευράς του συντρόφου σας.

Ατομικότητα

Μερικές φορές οι άνθρωποι μπαίνουν ορμητικά σε μια σχέση και αρχίζουν σταδιακά να χάνουν την ατομικότητά τους. Ενα ζευγάρι στο οποίο ο ένας εξαρτάται πάρα πολύ από τον άλλο, κινδυνεύει να βρεθεί σε μια μη υγιή σχέση. Αν αφήσετε στην άκρη τα παλιά σας χόμπι και ενδιαφέροντα για χάρη του συντρόφου σας, σύντομα θα αρχίσει αυτό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σχέση σας. Μια υγιής σχέση δεν απαιτεί από εσάς να αλλάξετε τις βασικές σας αξίες και ενδιαφέροντα. Μην παρατήσετε τα παλιά σας ενδιαφέροντα και επιτρέψτε στο ταίρι σας να επιδοθεί με τη σειρά του στις δραστηριότητες που το ευχαριστούσαν πριν σας γνωρίσει.

Επικοινωνία

Ακούτε πραγματικά όσα σας λέει το ταίρι σας, ή όταν μιλάει ενδιαφέρεστε περισσότερο για το τι θα απαντήσετε; Η ενεργή ακρόαση σημαίνει να ακούτε τι λέει ο σύντροφός σας και να επιχειρήσετε να καταλάβετε την άποψή του. Δεν χρειάζεται να συμφωνείτε πάντα μαζί του για να έχετε καλή επικοινωνία. Για την ακρίβεια είναι απόλυτα υγιές να έχετε διαφορετικές απόψεις, αφού όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Οι συζητήσεις και διαφωνίες δεν πρέπει να οδηγήσουν σε φωνές και τσακωμούς. Ούτε όμως και σε σιωπή, γιατί κι αυτό δεν είναι υγιές και πρέπει να αποφεύγεται. Θα πρέπει να μιλάτε και να εκφράζετε τα συναισθήματά σας για όποιο θέμα προκύπτει στην κοινή ζωή σας.

Διασκέδαση

Σε μια υγιή σχέση οι δύο σύντροφοι απολαμβάνουν ο ένας την συντροφιά του άλλου και διασκεδάζουν μαζί. Ο χρόνος που περνούν διασκεδάζοντας είναι απαραίτητος για να ξεπεράσουν το άγχος της καθημερινότητας και τις συγκρούσεις που φυσιολογικά προκύπτουν στις σχέσεις ενός ζευγαριού. Μια καλή ιδέα είναι να προγραμματίσετε βραδιές διασκέδασης στη διάρκεια των οποίων θα κάνετε μαζί βόλτες, ή μίνι ταξίδια. Οταν οι δύο σύντροφοι έχουν ξεχάσει τι σημαίνει να διασκεδάζουν μαζί και δεν καταβάλλουν καν προσπάθεια να βρουν χρόνο για να το κάνουν, αυτό αποτελεί «κόκκινη σημαία» για τη σχέση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει