Πώς να μειώσουμε το αποτύπωμα CO2 με απλούς τρόπους

Η παραγωγή κρέατος στις αμερικανικές πόλεις ευθύνεται για το 73% του συνολικού αποτυπώματος CO2. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η ποσότητα του κρέατος που καταναλώνεται στις πόλεις των Η.Π.Α. παράγει την ισοδύναμη των 363 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών CO2 ετησίως, ποσότητα που ξεπερνά τις ετήσιες εκπομπές του Ηνωμένου Βασιλείου (336 εκατομμύρια τόνοι). Ας εξετάσουμε πώς μπορούμε να μειώσουμε αυτό το αποτύπωμα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για αλλαγή στην κατανάλωση κρέατος.

Η Επίδραση της Κατανάλωσης Κρέατος

Η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την πόλη, καθώς οι πρακτικές εκτροφής και επεξεργασίας των ζώων ποικίλλουν. Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι διαφορές αυτές οφείλονται σε διάφορους παράγοντες όπως:

  • Γεωγραφικά χάσματα προμήθειας
  • Διαφορετικές πρακτικές παραγωγής

Αποτύπωμα CO2 ανά Πόλη

Η μελέτη αποκάλυψε ότι το αποτύπωμα CO2 διαφέρει ανάμεσα στις πόλεις των Η.Π.Α. Στην πόλη Richmond, Missouri, το αποτύπωμα ανά άτομο είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από ό,τι στην Houghton, Michigan. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι ορισμένων πόλεων έχουν μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο περιβάλλον λόγω της κατανάλωσης κρέατος.

Πηγές Απόρριψης Αερίων

Συνολικά, οι κάτοικοι των αμερικανικών πόλεων καταναλώνουν ετησίως περίπου:
5.1 εκατομμύρια τόνοι κοτόπουλου
4.1 εκατομμύρια τόνοι βοείου κρέατος
3 εκατομμύρια τόνοι χοιρινού κρέατος

Το βοδινό κρέας ευθύνεται για το 73% των εκπομπών. Σημαντικά είναι τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η μείωση ή και η αποφυγή κατανάλωσης βοείου κρέατος μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη.

Στρατηγικές Μείωσης

Ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να εφαρμοστούν για να μειωθεί το αποτύπωμα CO2 περιλαμβάνουν:

  • Μείωση της κατανάλωσης βοείου κρέατος: Η κατανάλωση άλλων τύπων κρέατος, όπως το κοτόπουλο, είναι περισσότερη φιλική προς το περιβάλλον.
  • Ηλεκτρονική ανακύκλωση τροφών: Η μείωση των απορριμμάτων τροφίμων μπορεί να επηρεάσει θετικά το αποτύπωμα CO2 κατά 51%, σύμφωνα με τη μελέτη.
  • Κατανάλωση χορτοφαγικών ημερών: Προσθέτοντας μια χορτοφαγική ημέρα την εβδομάδα, μπορούμε να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Συμπέρασμα

Δεν χρειάζεται να γίνουμε χορτοφάγοι ή vegan για να κάνουμε μια σημαντική διαφορά. Ο περιορισμός της κατανάλωσης βοείου κρέατος και η υιοθέτηση πιο βιώσιμων διατροφικών πρακτικών μπορεί να είναι ένας πιο ρεαλιστικός στόχος. Είναι καιρός να αναλάβουμε δράση για το μέλλον του πλανήτη μας.

Συχνές Ερωτήσεις

Ποιες είναι οι κύριες πηγές CO2 από την κατανάλωση κρέατος;

Οι κύριες πηγές προέρχονται από την παραγωγή βοείου κρέατος, που ευθύνεται για το 73% των εκπομπών CO2, ακολουθούμενο από το κοτόπουλο και το χοιρινό.

Πώς μπορώ να μειώσω την κατανάλωσή μου σε κρέας;

Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερες χορτοφαγικές ημέρες στην εβδομάδα σας, να επιλέξετε κοτόπουλο αντί για βοδινό ή να μειώσετε τις ποσότητες κρέατος που καταναλώνετε.

Είναι η κατανάλωση βοείου κρέατος πραγματικά τόσο επιβλαβής;

Ναι, καθώς η παραγωγή βοείου κρέατος οδηγεί σε υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τις οποίες μπορούμε να μειώσουμε με εναλλακτικές διατροφικές επιλογές.

via

Μπορεί επίσης να σας αρέσει