Πώς θα επιλέξετε τη σωστή διατροφή για εσάς

Κάθε άνθρωπος θέλει να είναι όμορφος και κομψός. Γι’ αυτό και σχεδόν όλοι προσπαθούν να βρουν αποτελεσματικούς τρόπους για να χάσουν βάρος ή απλά για να βελτιώσουν την υγεία και την εμφάνισή τους.

Σήμερα διάφορες δίαιτες έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς και πολλοί τις ακολουθούν μανιωδώς, αλλά τελικά τις παρατούν απογοητευμένοι γιατί δεν κατορθώνουν να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Είναι πραγματικά δύσκολο να επιλέξετε μια διατροφή που είναι η ιδανική για εσάς και μπορεί να χρειαστείτε κάποια επιπλέον βοήθεια για να καταλάβετε ποια είναι αυτή που σάς ταιριάζει.

Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει μερικές συμβουλές για το πώς θα βρείτε την κατάλληλη και αποτελεσματική διατροφή για εσάς.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε:

1. Εξετάστε τους στόχους σας

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να καθορίσετε τους στόχους σας και στη συνέχεια να κοιτάξετε για μια διατροφή που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας. Μερικοί άνθρωποι επιμένουν σε δίαιτες προκειμένου να αισθάνονται υγιείς, ενώ άλλοι θέλουν μόνο να τονώσουν ορισμένα σημεία του σώματός τους. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια δίαιτα για όλους τους διαφορετικούς σας σκοπούς. Οταν ξέρετε ποια ακριβώς είναι η επιθυμία σας, τότε είστε σε θέση να βρείτε μια διατροφή που θα είναι η πιο κατάλληλη για εσάς. Μόνο έτσι θα είστε ικανοποιημένοι με το τελικό αποτέλεσμα.

2. Εξετάστε τον προϋπολογισμό σας

Οταν ψάχνετε για μια καλή διατροφή μπορεί να αντιμετωπίσετε διάφορα προβλήματα. Σήμερα οι περισσότερες δίαιτες είναι μάλλον ακριβές, δεδομένου ότι συνήθως βασίζονται στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Αν θέλετε να προσθέσετε υγιεινά τρόφιμα στο σχέδιο διατροφής σας, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να δαπανήσετε περισσότερα χρήματα γι’ αυτό. Οι υγιεινές επιλογές τροφίμων είναι γνωστό ότι είναι ακριβές, γι’ αυτό θα πρέπει να εξετάσετε τον προϋπολογισμό σας όταν επιλέγετε τη διατροφή που σας ταιριάζει. Φροντίστε να βρείτε ένα πρόγραμμα που δεν θα χρειάζεται να δαπανήσετε πολλά χρήματα γι’ αυτό γιατί αν ξεκινήσετε ένα δαπανηρό πρόγραμμα και… όπου βγει από οικονομικής άποψης, μπορεί στα μέσα της διαδρομής να υποχρεωθείτε να το σταματήσετε και να πάει χαμένη όλη η προσπάθειά σας. Ψάξτε, ερευνήστε, πειραματιστείτε. Θα εκπλαγείτε μόλις δείτε ότι ακόμα και η πιο προσιτή οικονομικά διατροφή, αν οι επιλογές είναι σωστές, μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική.

3. Λάβετε υπόψιν τον τρόπο ζωής σας

Ο τρόπος ζωής σας είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να τον αφήσετε απέξω όταν επιλέγετε ένα διατροφικό πρόγραμμα. Για παράδειγμα, υπάρχουν άνθρωποι εξαιρετικά ενεργοί και δυναμικοί που είναι συνεχώς σε κίνηση. Γι’ αυτούς είναι δύσκολο να ακολουθήσουν ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής. Αν ανήκετε σ’ αυτή την κατηγορία και έχετε συνέχεια πολλά πράγματα να κάνετε, φροντίστε να επιλέξετε μία ευέλικτη δίαιτα. Αυτή η δίαιτα δεν θα είναι τόσο αυστηρή και θα χωράει εύκολα στο πρόγραμμά σας. Επιπρόσθετα, θα έχετε αρκετό χρόνο για τις αγαπημένες σας δραστηριότητες.

4. Θα πρέπει να είναι μια δίαιτα ευχάριστη για εσάς

Δεν χρειάζεται να σας θυμίσουμε ότι η δίαιτα είναι αρκετά δύσκολο να τηρηθεί. Ετσι, φροντίστε να αρχίσετε μια δίαιτα που θα σας είναι όσο το δυνατόν ευχάριστη για να μην αισθάνεστε ότι κάνετε καταναγκαστικά έργα (στο μέτρο του δυνατού πάντα γιατί κάθε δίαιτα είναι σε ένα βαθμό καταναγκαστική). Οταν οι άνθρωποι ακολουθούν μια δίαιτα γιατί είναι «υποχρεωτικό», είναι δύσκολο να έχουν θετικό αποτέλεσμα. Πώς όμως να βρείτε μια ευχάριστη δίαιτα; Είναι απλό. Αναζητήστε μια δίαιτα που να περιλαμβάνει τροφές που σας αρέσουν. Προσπαθήστε να αποφύγετε δίαιτες όπου οι επιλογές τροφίμων δεν είναι γευστικές.

5. Βρείτε το κίνητρό σας

Αν είστε άτομο που δεν χρειάζεται κίνητρο για να δράσει, θα μπορέσετε να αλλάξετε τρόπο ζωής και να ακολουθήσετε μια αυστηρή δίαιτα χωρίς πρόβλημα. Αλλά αν είστε από εκείνους τους ανθρώπους που χρειάζονται κίνητρα από τους άλλους για να κάνουν κάτι, τότε θα είναι πιο αποτελεσματικό αν μπορέσετε να βρείτε κάποιον φίλο ή δικό σας άνθρωπο να κάνετε τη δίαιτα μαζί. Ετσι κάθε φορά που χάνετε την ελπίδα σας και απογοητεύεστε θα υπάρχει κάποιος να σας ενθαρρύνει να συνεχίσετε και να μην τα παρατήσετε.

6. Ζητήστε τη βοήθεια γιατρού ή διατροφολόγου

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να κάνετε σωστή επιλογή, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποια επιπλέον βοήθεια. Θα πρέπει δηλαδή να ρωτήσετε το γιατρό σας ή έναν διατροφολόγο. Υπάρχουν πολλοί διατροφολόγοι και διαιτολόγοι που μπορούν να φτιάξουν μια δίαιτα ειδικά για εσάς. Οι συμβουλές τους μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμες για εσάς.

7. Κάντε τη δική σας έρευνα

Κάθε φορά που χρειαζόμαστε μερικές πληροφορίες χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο για να βρούμε κάτι. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και σ’ αυτή την περίπτωση. Να έχετε, όμως, τα μάτια σας δεκατέσσερα. Μην υποκύψετε σε κάποια δίαιτα της μόδας που ενθαρρύνει τη νηστεία για να πάρετε γρήγορα αποτελέσματα, ούτε κάποια δίαιτα που σας ζητά να στερηθείτε κάποια κατηγορία θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό σας. Τέτοιες δίαιτες αντί να σας ωφελήσουν μπορούν να βλάψουν την υγεία σας.

Προσπαθήστε να λάβετε υπόψιν σας όλους τους παραπάνω παράγοντες αν έχετε αποφασίσει να ξεκινήσετε μια νέα δίαιτα. Ισως τελικά να μην είναι τόσο δύσκολο όσο πιστεύατε ότι είναι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει