Τα οδοντικά μικρόβια συνδέονται με την πρόκληση πνευμονίας

Τα ίδια βακτηρίδια που υπάρχουν στα δόντια μας μπορούν να γίνουν εστίες εμφάνισης πνευμονίας, όπως αποκάλυψε έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές στη Νέα Υόρκη.

Παρακολουθώντας 49 ασθενείς της τρίτης ηλικίας, οι οποίοι είχαν εισαχθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι 14 εξ αυτών παρουσίασαν πνευμονία.

Οι επιστήμονες με τη βοήθεια τεχνικών μοριακής βιολογίας, διαπίστωσαν ότι τα ίδια βακτήρια που υπήρχαν στην οδοντική τους πλάκα αναγνωρίσθηκαν και στις εξετάσεις που τους έγιναν για την πνευμονία.

Οι ασθενείς που εξετάστηκαν για τις ανάγκες της έρευνας, ήταν ηλικιωμένοι που έμεναν σε ιδρύματα φροντίδας ηλικιωμένων και αποτελούσαν μια ομάδα ασθενών με μειωμένη άμυνα του οργανισμού τους.

Ωστόσο, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η έρευνα αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί αποδεικνύει τη διασύνδεση των βακτηρίων του στόματός μας με την πρόκληση πνευμονίας, γεγονός που μπορεί να προληφθεί αν φροντίζουμε καλύτερα την οδοντική υγιεινή μας.

Τονίζουν δε, ότι ο κίνδυνος πρόκλησης πνευμονίας είναι μεγάλος για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως είναι ηλικιωμένοι και παιδιά, αλλά και για τους χρόνια πάσχοντες, όταν δεν φροντίζουν τη στοματική υγιεινή τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει