Τέσσερα βήματα που αποτρέπουν τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά είναι εναποθέσεις από μεταλλικά ιχνοστοιχεία και άλατα που σχηματίζονται μέσα σε αυτά. Τα αίτια για το σχηματισμό τους είναι πολλά μεταξύ αυτών η διατροφή, το υπερβολικό σωματικό βάρος, οι ορισμένες ιατρικές παθήσεις και φάρμακα.

Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητάς συχνά μας οδηγούν να αμελούμε τη φροντίδα των «φίλτρων» του οργανισμού μας, των νεφρών.

Ωστόσο με στοχευμένες παρεμβάσεις  μπορούμε να καταφέρουμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία της πέτρας στο ουροποιητικό μας σύστημα.

Μια πέτρα στα νεφρά συνήθως δεν θα σας ενοχλήσει έως ότου μετακινηθεί μέσα στα νεφρά ή περάσει στους ουρητήρες. Σ’ αυτή την περίπτωση (του κολικού νεφρών) θα νιώσετε οξύ πόνο κάτω από τα πλευρά, πόνο που έρχεται σε κύματα και αυξομειώνεται σε ένταση καθώς και πόνο ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση

Η αντιμετώπιση για τις πέτρες στα νεφρά ποικίλλει, ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο της πέτρας και το κατά πόσο μπορεί να αποβληθεί έστω και με φαρμακευτική βοήθεια από τα ούρα ή όχι.

Ποιες είναι όμως οι κινήσεις που προλαμβάνουν σχηματισμό λίθων του ουροποιητικού, αλλά και τη μείωση των πιθανοτήτων σχηματισμού τους.

Αφθονο νερό

Εφόσον η αφυδάτωση μπορεί να διευκολύνει την εμφάνιση της πέτρας στα νεφρά ή και να την επιδεινώσει, μην αμελείτε την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού. Μάλιστα, μια ανάλυση στο ​Medicine​ διαπίστωσε ότι για κάθε επιπλέον μισό λίτρο νερού, ο κίνδυνος νεφρολιθίασης μειώνεται κατά 8%.

Προσαρμόστε τη διατροφή σας

Σύμφωνα με το National Kidney Foundation, η διατροφή DASH, που στοχεύει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, μπορεί να είναι ωφέλιμη και στην πρόληψη της δημιουργίας λίθων στα νεφρά. Αυτή περιορίζει τα κορεσμένα λιπαρά και τη ζάχαρη, ενώ περιλαμβάνει αφθονία σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, αλλά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ψάρια, πουλερικά και φασόλια.

Περιορίστε την πρόσληψη νατρίου και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά

Σύμφωνα με μελέτη στο ​Urology​ ,το νάτριο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά από 11 έως 61%. Για να ελέγχετε την πρόσληψη, φροντίστε να μην υπερβαίνετε το ένα κουταλάκι αλάτι ημερησίως και:

ελέγχετε τις τις ετικέτες των τροφίμων για την περιεκτικότητα σε αλάτι

αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το γρήγορο φαγητό, το κρέας και τις κονσέρβες

Όσον αφορά τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά, αυτά ενδέχεται να δημιουργήσουν πέτρες με οξαλικό ασβέστιο. Αποφύγετε λοιπόν λαχανικά όπως το σπανάκι, το ραβέντι, τις μπάμιες, τα παντζάρια, τα φασόλια και τους ξηρούς καρπούς. Επειδή όμως αυτές οι τροφές είναι πολύτιμες για τον οργανισμό μας, συμβουλευτείτε έναν ειδικό για την ενδεδειγμένη συχνότητα κατανάλωσής του βάσε του ατομικού σας ιστορικού.

Εντάξτε στην διατροφή σας το χυμό λεμονιού και το μηλόξυδο

Υπάρχουν περιπτώσεις που οι πέτρες στα νεφρά προκαλούνται από χαμηλά επίπεδα κιτρικού άλατος. Για να τα αυξήσετε, μπορείτε να πιείτε χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού. Έρευνες το επιβεβαιώνουν, με μια μελέτη στο ​Korean Journal of Urology​, να διαπιστώνει ότι η κατανάλωση χυμού φρούτων (μισό φλιτζάνι λεμονάδα την ημέρα) αποτρέπει τον σχηματισμό λίθων όχι μόνο επειδή αυξάνει τον όγκο των ούρων αλλά και επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και κιτρικό οξύ. Επιπλέον, μια ανασκόπηση στο ​Nutrients​ διαπίστωσε ότι η κατανάλωση χυμού λεμονιού και πορτοκαλιού απέτρεψε τον σχηματισμό λίθων, αν και τα δεδομένα είναι ακόμα περιορισμένα.

Ερευνητικό υλικό υπάρχει επίσης και για τα οφέλη του μηλόξυδου. Σε μια μελέτη σε αρουραίους στο EBioMedicine, διαπιστώθηκε ότι το οξικό οξύ στο μηλόξυδο μπορεί να καταστείλει τον σχηματισμό νεφρικών λίθων.  Ωστόσο, δεν έχουν πραγματοποιηθεί κλινικές μελέτες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει