Τροφές που μπορούν να θεραπεύσουν το πάγκρεας

Το πάγκρεας είναι ένα ζωτικό όργανο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη. Οταν το φαγητό αδειάζει από το στομάχι στο λεπτό έντερο αναμειγνύεται με πεπτικά ένζυμα από το πάγκρεας που εξουδετερώνουν τα οξέα του στομάχου.

Με τον τρόπο αυτό προλαβαίνουν τυχόν βλάβες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο έντερο. Επίσης αυτά τα ένζυμα διασπούν τις τροφές, προκειμένου να μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό.

Η παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και επιτρέπει στο σώμα να αποθηκεύει ενέργεια για μελλοντική χρήση.

Τρώγοντας τις σωστές τροφές μπορείτε να θεραπεύσετε και να θρέψετε το πάγκρεας. Επίσης, οι κατάλληλες τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε την παγκρεατίτιδα, μια επώδυνη φλεγμονή του παγκρέατος.

Διαβάστε παρακάτω ποιες είναι οι τροφές που μπορούν να επουλώσουν το πάγκρεας:

Βατόμουρα και κεράσια. Tα βατόμουρα και τα κεράσια είναι πολύ καλές πηγές αντιοξειδωτικών και βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων.

Μπρόκολο. Το μπρόκολο και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το κουνουπίδι, περιέχουν χημικά που μπορούν να λειτουργήσουν ως «ασπίδα» κατά του καρκίνου.

Σκόρδο. Το σκόρδο μαζί με τα κρεμμύδια είναι πολύ καλές πηγές ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών για την υγεία και για την προστασία από τον καρκίνο του παγκρέατος.

Κόκκινα σταφύλια. Τα κόκκινα σταφύλια είναι μια καλή πηγή ρεσβερατρόλης, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού. Αποφύγετε το κόκκινο κρασί αν έχετε παγκρεατίτιδα και προτιμήστε στη θέση του μια χούφτα κόκκινα σταφύλια.

Μανιτάρια Red Reishi. Τα μανιτάρια Red Reishi μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και χρησιμοποιούνται στην κινεζική ιατρική για την αποκατάσταση της ισορροπίας στο σώμα.

Σπανάκι. Το σπανάκι είναι μια καλή πηγή σιδήρου και βιταμίνης Β που έχει ανάγκη το πάγκρεας. Αλλα φυλλώδη λαχανικά, όπως το κατσαρό λάχανο και το σέσκουλο είναι επίσης ευεργετικά για το πάγκρεας.

Γλυκοπατάτες. Οι γλυκοπατάτες, μαζί με τα άλλα πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά, όπως τα καρότα και το καλαμπόκι έχουν θρεπτικά συστατικά θεωρούνται ευεργετικά για το πάγκρεας και μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο.

Ντομάτες. Οι ντομάτες είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών και μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα ενάντια στον καρκίνο του παγκρέατος.

Γιαούρτι. Το γιαούρτι είναι μια καλή πηγή των προβιοτικών, ευεργετικών βακτηρίων που βοηθούν το ανοσοποιητικό και το πεπτικό σύστημα να λειτουργούν καλύτερα. Επιλέξτε γιαούρτι χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει