Υαλουρονικό οξύ: Στην υπηρεσία της ομορφιάς και της νεότητας

Το υαλουρονικό οξύ (ΗΑ) είναι μια γλυκοζαμινογλυκάνη (GAG), η οποία είναι μια ουσία που συνδέεται με το κολλαγόνο και την ελαστίνη για το σχηματισμό χόνδρου.

Το υαλουρονικό οξύ όχι μόνο συγκρατεί το χόνδρο που προστατεύει τις αρθρώσεις ισχυρό και ευέλικτο, αλλά βοηθά να αυξηθούν οι προμήθειες αρθρικού υγρού για τη λίπανση των αρθρώσεων.

Η έρευνα έχει δείξει πως το υαλουρονικό οξύ είναι μια αποτελεσματική θεραπεία, τόσο για την ρευματοπάθεια, όσο και την οστεοαρθρίτιδα, ιδιαίτερα στις ενέσιμες μορφές του. Σε μια πρόσφατη μελέτη πάνω από το 80% των συμμετεχόντων είχαν σημαντική ανακούφιση των επώδυνων αρθριτικών συμπτωμάτων, αμέσως μετά τη θεραπεία με ενέσεις υαλουρονικού οξέος. Η ανακούφιση από τον πόνο διήρκεσε από 9 έως 12 μήνες και μετά χρειάστηκαν κι άλλες ενέσεις για να διατηρηθούν τα ευεργετικά αποτελέσματα.

Το υαλουαρονικό οξύ δίνει το παρών σε κάθε ιστό του σώματος και εκτελεί πολλές σημαντικές λειτουργίες. Βοηθά να «παραδοθούν» στα κύτταρα που δεν έχουν παροχή αίματος, όπως αυτά που βρίσκονται στο χόνδρο, τα θρεπτικά συστατικά, αλλά και να απομακρυνθούν απ’ αυτά οι τοξίνες. Χωρίς επαρκείς ποσότητες υαλουρονικού οξέος οι αρθρώσεις θα γίνουν εύθραυστες και η κατάστασή τους θα επιδεινώνεται συνεχώς. Δεν βοηθά απλώς στη διατήρηση της λίπανσης των αρθρώσεων, αλλά ενθαρρύνει επίσης την κατακράτηση υγρών και σε άλλους ιστούς του σώματος. Εχει βρεθεί σε μεγάλες συγκεντρώσεις στην εξωκυτταρική μήτρα (EMC) που είναι ο γεμάτος υγρό χώρος που βρίσκεται μεταξύ των κυττάρων. Το υαλουρονικό οξύ φυλακίζει την υγρασία στην εξωκυτταρική  μήτρα, διατηρεί την υγρασία του κολλαγόνου και της ελαστίνης και προωθεί μια νεανική εμφάνιση.

Τον τελευταίο καιρό το υαλουρονικό οξύ όλο και περισσότερο κερδίζει δημοτικότητα στην κοσμητική και γενικότερα στην ιατρική βιομηχανία. Τα καλλυντικά προϊόντα που περιέχουν υαλουρονικό οξύ υποστηρίζουν την ενυδάτωση του δέρματος, επιτρέποντας να φαίνεται πιο λείο και πιο λαμπερό. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθά επίσης τις πληγές να επουλώνονται πιο γρήγορα και μπορεί να μειώσει την εμφάνιση παλαιών και νέων ουλών. Ενέσιμα υλικά υαλουρονικού οξέος μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση ρυτίδων και τη χαλάρωση στο δέρμα που προκαλείται από ουλές ή τραυματισμούς.

Το υαλουρονικό οξύ διασπάται και απορροφάται από το σώμα, έτσι ώστε τόσο τα καλλυντικά όσο και οι ιατρικές εφαρμογές δεν είναι μόνιμες. Στις περισσότερες περιπτώσεις το υαλουρονικό οξύ διαρκεί συνήθως από έξι έως εννέα μήνες, οπότε είναι απαραίτητες οι επαναλαμβανόμενες αγωγές.

Το υαλουρονικό οξύ είναι διαθέσιμο σε ένεση, αλλά μπορεί να το βρει κανείς και σε συμπληρώματα που παίρνονται από το στόμα, σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και φαρμακεία. Μελέτες δείχνουν πως όσοι χρησιμοποιούν τα πόσιμα συμπληρώματα βλέπουν βελτίωση μετά από μόλις 2 έως 4 μήνες και είναι σε θέση να μειώσουν τις δόσεις τους όταν επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που να σχετίζονται με το υαλουρονικό οξύ, αν και ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν ότι το δέρμα τους είναι ερεθισμένο στο σημείο της ένεσης, ενώ υπήρξαν ακόμα, σπάνιες ωστόσο, αναφορές για πρόκληση εξανθημάτων και ερεθισμό του δέρματος από τα πόσιμα συμπληρώματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει