Η σχέση ανάμεσα στις κράμπες των ποδιών και το κάλιο

Οι κράμπες των ποδιών είναι επώδυνες συσπάσεις των μυών που μπορεί να διαρκέσουν μερικά δευτερόλεπτα ή ακόμα και μερικά λεπτά. Μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, αλλά ο πιο συχνός είναι η ανεπάρκεια καλίου.

Η σύνδεση μεταξύ της κράμπας του ποδιού και του καλίου μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητή, με την εξέταση της φυσιολογίας του μυϊκού κυττάρου.

Οταν ένας μυς συστέλλεται, τα ιόντα νατρίου αποχωρούν από το μυϊκό κύτταρο μέσω εξειδικευμένων καναλιών και τα ιόντα καλίου εισέρχονται στο κύτταρο. Εάν υπάρχει μόνο μία μικρή ποσότητα ιόντων καλίου, η χαλάρωση του μυός θα καθυστερήσει. Το αποτέλεσμα είναι μια παρατεταμένη σύσπαση του μυός, που προκαλεί απότομο πόνο των μυών και κράμπα.

Η έλλειψη καλίου είναι συνήθως αποτέλεσμα ζητημάτων υγείας και όχι κακής διατροφής. Πολλές ιατρικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης και των θεραπειών για τη δυσκοιλιότητα, συνεπάγονται έλλειψη καλίου. Οι γιατροί ελέγχουν συχνά για αυτά τα ιατρικά θέματα, αν ο ασθενής τούς αναφέρει ότι έχει κράμπες στα πόδια.

Η υπερβολική άσκηση κατά τη διάρκεια της φυσικής σωματικής δραστηριότητας, ο ζεστός καιρός, η έλλειψη υγρών, είναι οι πιο κοινές αιτίες της αφυδάτωσης. Ασθένειες που σχετίζονται με εμετό και διάρροια, επίσης μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση. Η αφυδάτωση μειώνει γρήγορα τα βασικά μέταλλα όπως το κάλιο στο σώμα και μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές κράμπες. Οι μυϊκές κράμπες που προκαλούνται από την υπερβολική άσκηση, ή τις υψηλές θερμοκρασίες, ή από εντερικές ασθένειες μπορούν να αποφευχθούν αν πιει κανείς άφθονο πόσιμο νερό και άλλα υγρά πλούσια σε μέταλλα όπως ο χυμός πορτοκαλιού ή τα αθλητικά ποτά.

Η μακροχρόνια χρήση καθαρτικών συνδέεται συχνά με κράμπες στα πόδια και έλλειψη καλίου. Τα καθαρτικά ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα με τη χρήση νερού στο σώμα για να μαλακώσουν τα κόπρανα και να είναι πιο εύκολο να περάσουν. Ομως, τα καθαρτικά κάνουν το νερό να βγει από το σώμα σχετικά γρήγορα, μεταφέροντας μαζί του και σημαντικά μέταλλα όπως το κάλιο. Η διακοπή των καθαρτικών, η λήψη τους για ένα μικρό μόνο χρονικό διάστημα ή η λήψη τους παράλληλα με άφθονο νερό, είναι οι λύσεις που μπορούν να επιστρατευτούν για να ανακουφίσουν από τις κράμπες που σχετίζονται με καθαρτικά.

Σε κάποιον που πάσχει από κράμπες στα πόδια, αλλά δεν έχει χρησιμοποιήσει καθαρτικά, ούτε έχει βιώσει αφυδάτωση, ένας γιατρός μπορεί να προτείνει την αύξηση της πρόσληψης καλίου, για να δει αν θα ανακουφιστεί από τις κράμπες. Τα συμπληρώματα καλίου είναι διαθέσιμα και θα πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνονται εφόσον προταθούν από έναν γιατρό. Υπάρχουν πολλά τρόφιμα πλούσια σε κάλιο που μπορούν να καταναλωθούν για την αύξηση του καλίου στον οργανισμό και την ανακούφιση από τις κράμπες. Φρούτα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο είναι τα βερίκοκα, οι σταφίδες, τα σύκα και οι μπανάνες. Από λαχανικά, οι πατάτες, το σπανάκι, οι ντομάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ενώ πλούσια στο συγκεκριμένο μέταλλο είναι και τα κρέατα, κυρίως τα πουλερικά και τα ψάρια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει