Πώς αντιμετωπίζεται η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη

Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι μύες της ουροδόχου κύστης συσπώνται κατά τέτοιο τρόπο που το άτομο βιώνει μια επείγουσα ανάγκη για ούρηση επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ενώ οι συσπάσεις μπορεί να συμβαίνουν ανεξάρτητα από το αν η ουροδόχος κύστη είναι γεμάτη ή όχι, όταν ξεκινούν ενώ αρχίζει να γεμίζει, το αποτέλεσμα είναι η ακράτεια.

Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπιστεί μια υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη και να ανακουφιστεί ο ασθενής από το πόνο και την αμηχανία που προκαλείται.

Ενώ μία ενεργή ουροδόχος κύστη που λειτουργεί κανονικά θα αρχίσει να συσπάται όταν γεμίσει, τυπικά χρειάζεται ελάχιστη έως καθόλου προσπάθεια για τον έλεγχο της διαδικασίας της ούρησης. Αυτό καθιστά δυνατό για κάποιον με πλήρη κύστη να επισκέπτεται την τουαλέτα χωρίς να βιώνει την κατάσταση του επείγοντος. Με μια υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη συνήθως υπάρχει μια αίσθηση ότι είναι έτοιμος να χαθεί ο έλεγχος και αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία που αυξάνει τον ρυθμό και τη δύναμη των συστολών.

Ενας από τους πιο βασικούς τρόπους για τη θεραπεία της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης περιλαμβάνει ασκήσεις της πυέλου σε συνδυασμό με την εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης. Οι πυελικές ασκήσεις έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν τις ομάδες μυών που βοηθούν στον έλεγχο της διαδικασίας της ούρησης. Οι ασκήσεις Kegel θεωρούνται εξαιρετικές για την ανάπτυξη ενός πιο αξιόπιστου ελέγχου της ουροδόχου κύστης. Οι ασκήσεις αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν διακριτικά, ο καθένας με μια υπερδραστήρια κύστη μπορεί να εκτελέσει τα σύνολα της άσκησης, ενώ μπορεί παράλληλα να κάθεται σε ένα γραφείο ή να παρακολουθεί τηλεόραση ή ακόμα και να είναι ξαπλωμένος στον καναπέ ή στο κρεβάτι.

Για να είναι αποτελεσματικές οι πυελικές ασκήσεις είναι χρήσιμο να προηγηθεί μια προπόνηση της ουροδόχου κύστης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταπολεμηθεί η παρόρμηση να ενδώσει κανείς στη συχνή ούρηση και να ενθαρρυνθεί η ώθηση να ουρεί μόνο σε συγκεκριμένες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μερικές φορές η προγραμματισμένη ούρηση είναι μια προσπάθεια «επισκευής» της απόκρισης του εγκεφάλου στις συσπάσεις, ώστε να επανακτηθεί ο έλεγχος του συγκεκριμένου προβλήματος υγείας. Καθώς το μυαλό ασκεί επιρροή στη λειτουργία της κύστης, γίνεται πιο εύκολος ο έλεγχος της κύστης και μερικές φορές μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά.

Παράλληλα με τις ασκήσεις και την επανεκπαίδευση του εγκεφάλου και της ουροδόχου κύστης, πολλοί άνθρωποι στρέφονται στην σύγχρονη ιατρική βοήθεια. Οταν ένα άτομο βιώνει την ανάγκη να ουρήσει πάνω από οκτώ φορές την ημέρα, υπάρχει σίγουρα ένα ή περισσότερα προβλήματα. Μια εξέταση μπορεί να προσδιορίσει αν υπάρχουν ασθένειες που είναι παρούσες και παρεμβαίνουν στη φυσιολογική λειτουργία της ουροδόχου κύστης. Αν ναι, υπάρχει ένας αριθμός φαρμάκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία μιας υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης. Μερικά από αυτά τα φάρμακα είναι ειδικά σχεδιασμένα για να ασχοληθούν με ένα σχετικά ήπιο και συνήθως βραχυπρόθεσμο πρόβλημα της ουροδόχου κύστης. Αλλα φάρμακα προορίζονται για μακροχρόνια χρήση.

Τα βότανα είναι μερικές φορές χρήσιμα στην αντιμετώπιση της υπερδραστήριας κύστης. Το καγιέν που βρίσκεται στις καυτερές πιπεριές μπορεί να βοηθήσει στην απευαισθητοποίηση των νεύρων της ουροδόχου κύστης σε ό,τι αφορά τη συχνότητα και την ένταση των συσπάσεων. Η φλούδα του ροδάκινου, το χαμομήλι και η ρίζα τζίντζερ μπορούν επίσης να βοηθήσουν με τυχόν λοιμώξεις που συμβάλλουν στην υπερδραστηριότητα της ουροδόχου κύστης. Προτού συνδυάσετε ωστόσο κάποια βότανα με συνταγογραφούμενα φάρμακα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, καθώς μπορεί να υπάρχει αρνητική αλληλεπίδραση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει