Η ασπιρίνη σε χαμηλές δόσεις εμποδίζει την εξέλιξη του καρκίνου του μαστού

Η τακτική χρήση μικρής δόσης ασπιρίνης μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μελέτη του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Κάνσας.

Η μελέτη την οποία εκπόνησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου διαπίστωσε ότι η ασπιρίνη επιβράδυνε την ανάπτυξη των κυτταρικών σειρών του καρκίνου του μαστού στο εργαστήριο και μείωσε σημαντικά την ανάπτυξη των όγκων σε ποντίκια. Η παλιομοδίτικη θεραπεία του πονοκεφάλου εμφανίζει επίσης τη δυνατότητα αποτροπής της εξάπλωσης των καρκινικών όγκων.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Γκάργκι Μέιτι, που εργάζεται στη μονάδα έρευνας για τον καρκίνο στο VA Medical Center του Κάνσας, παρουσίασε τα ευρήματά της στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας , η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνδυασμό με το Συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στη Βοστώνη. Ο ανώτερος συντάκτης είναι ο Σασάντα Μπανερτζί, διευθυντής της μονάδας έρευνας για τον καρκίνο και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κάνσας.

Ο ρόλος της ασπιρίνης (ακετυλοσαλικυλικό οξύ είναι η επιστημονική ονομασία της), στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου, κέντρισε το ενδιαφέρον των ερευνητών ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν μία αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τακτικά ασπιρίνη έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Η χρήση ασπιρίνης έχει αποδειχθεί επίσης ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης πλακωδών κυττάρων του καρκίνου του οισοφάγου και του καρκίνου του προστάτη.

Ανεπίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο καρκίνος του στήθους είχε λιγότερες πιθανότητες να επιστρέψει σε γυναίκες που έπαιρναν συστηματικά ασπιρίνη για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, επιστημονικά η σχέση της ασπιρίνης με τον καρκίνο του μαστού δεν ήταν απόλυτα κατανοητή.

Η μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κάνσας διαπίστωσε ότι η ασπιρίνη μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να βρουν μια επιθετική, περισσότερο πρωτογενή κατάσταση. Στα πειράματα με ποντικούς που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές, τα καρκινικά κύτταρα που έλαβαν θεραπεία με ασπιρίνη, είτε δεν σχημάτισαν καθόλου, είτε σχημάτισαν μερικά μόνο βλαστικά κύτταρα, τα οποία πιστεύεται ότι θα τροφοδοτήσουν ξανά την ανάπτυξη και εξάπλωση των όγκων.

O Μπανερτζί λέει πως η πρώτης γραμμής χημειοθεραπεία δεν καταστρέφει τα βλαστικά κύτταρα. Τελικά ο όγκος θα μεγαλώσει ξανά. «Αν δεν στοχεύσεις στα βλαστικά κύτταρα είναι γνωστό ότι δεν θα έχεις κανένα αποτέλεσμα, γιατί θα υποτροπιάσουν», επισημαίνει.

Στις εργαστηριακές δοκιμές, η ασπιρίνη μπλοκάρισε τον πολλαπλασιασμό δύο διαφορετικών κυτταρικών σειρών του καρκίνου του μαστού. Μια από τις σειρές που δοκιμάστηκε, ονομάζεται «τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού» και είναι μία λιγότερο συχνή αλλά περισσότερο δύσκολο να θεραπευτεί μορφή της νόσου. «Μας ενδιαφέρει κυρίως ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού γιατί η πρόγνωσή του είναι πολύ κακή», λέει ο Μπανερτζί.

Από τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του  μαστού που παρουσιάστηκε σε ένα ειδικό θεματικό πρόγραμμα του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας  (ASBMB), απουσιάζουν υποδοχείς για οιστρογόνα, προγεστερόνη και HER2 (Υποδοχέας Ανθρώπινου Επιδερμικού Αυξητικού Παράγοντα Τύπου 2).

Η ασπιρίνη μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των τρεχουσών θεραπειών για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, των οποίων οι ορμονικοί υποδοχείς είναι θετικοί.

Η ασπιρίνη χρησιμοποιείται στη θεραπεία ενός αριθμού διαφορετικών καταστάσεων. Ο Μπανερτζί λέει πως η ικανότητά της να αντιμετωπίσει πολλαπλά μεταβολικά μονοπάτια είναι αυτή που την κάνει χρήσιμη στη μάχη κατά του καρκίνου. «Ο καρκίνος δεν είναι νόσος ενός μόνο γονιδίου. Είναι πολλά τα γονίδια που εμπλέκονται».

Η ασπιρίνη είναι ένα φάρμακο με παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της γαστρεντερικής αιμορραγίας. Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να διερευνούν αν τα θετικά αποτελέσματα από την τακτική χρήση του φαρμάκου υπερτερούν των κινδύνων. Το 2012 το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου ζήτησε από τους επιστήμονες να σχεδιάσουν μελέτες που θα φωτίσουν τους μηχανισμούς με τους οποίους η ασπιρίνη και τα φάρμακα με άλλες χρήσεις θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου ή να βελτιώσουν την πρόγνωση γι’ αυτούς που διαγνώστηκαν με την νόσο. Ο Μπανερτζί λέει πως το εργαστήριό του θα υποβάλλει αίτηση για μία από τις επιχορηγήσεις που θα επιτρέψουν την περαιτέρω έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει