Έρευνα: Τι είδους εγκεφαλικά προκαλεί ο κοροναϊός

Η επίπτωση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων μετά από τον κοροναϊό είναι αρκετά μικρότερη, από αυτή που παρατηρήθηκε στις αρχικές κινεζικές μελέτες, ενώ φαίνεται πως ο κίνδυνος αυτής της επιπλοκής είναι παρόμοιος με αυτόν της λοίμωξης με τον ιό της ινφλουένζας.

Τα νέα στοιχεία προκύπτουν από διεθνή πολυκεντρική μελέτη, με ελληνική συμμετοχή, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό «Ebiomedicine», που ανήκει στον εκδοτικό όμιλο ιατρικών περιοδικών Lancet.

Στη μελέτη, που έγινε σε 26.175 νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο Covid, σε 99 τριτοβάθμια νοσοκομεία, σε 11 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Βόρειας Αμερικής και της Ωκεανίας, συμμετείχαν η Β Νευρολογική κλινική μαζί με τη Δ Παθολογική κλινική του ΕΚΠΑ.

Ο καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ Γιώργος Τσιβγούλης, εκ των συγγραφέων, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες από τη Ουχάν η επίπτωση των ΑΕΕ ήταν γύρω στο 5-6%, κάτι που όπως επισημαίνει, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, δεν ισχύει.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας στην οποία συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας (Δ Παθολογική κλινική του ΕΚΠΑ) μας δείχνουν ότι η επίπτωση των εγκεφαλικών είναι η μη σταθμισμένη 0,9% και η σταθμισμένη ακόμα χαμηλότερα 0.5%. (σσ σταθμισμένη είναι η επίπτωση που υπολογίζεται αφού απαλειφθούν οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα κέντρα όπου γίνεται η μελέτη).

Τι είδους εγκεφαλικά προκαλεί ο κοροναϊός

Βάσει της μελέτης, φαίνεται ότι ο κοροναϊός προκαλεί σε ένα ποσοστό 80% ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, ένα 17% είναι ενδοεγκεφαλικές αιμορραγίες και ένα 3-4% αφορά ένα σπάνιο είδος εγκεφαλικού. που είναι η θρόμβωση φλεβωδών κόλπων και σε γενικό πληθυσμό ατόμων με εγκεφαλικά παρατηρείται σε ποσοστά 0.2 έως 0.5%.

Ωστόσο, στον κοροναϊό ήταν αυξημένο, για αυτό οι ειδικοί πιθανολογούν ότι συσχετίζεται με το σύνδρομο υπερπηκτικότητας που προκαλεί αυτός ο ιός.

«Από τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια ο πιο συχνός υπότυπος σε ένα ποσοστό 73% είναι αθηροθρομβωτικής αιτιολογίας. Και αυτά αποτελούν αντικείμενο περαιτέρω μελέτης.

Είναι ο επόμενος ερευνητικός μας στόχος, για τον οποίο πιστεύω ότι εντός του καλοκαιριού θα έχουμε νέα δεδομένα», καταλήγει ο καθηγητής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει