Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς

Ενώ είναι σημαντικό να αναγνωρίσει κανείς τα συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς, είναι επίσης σημαντικό να μην πανικοβληθεί γρήγορα, προτού δει κάποιον γιατρό.

Κι αυτό γιατί καθώς οι άνθρωποι γερνούν είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο να αναπτύξουν όζους στο θυρεοειδή. Αυτοί μπορεί να εκληφθούν ως καρκίνος από κάποιον που δεν γνωρίζει καλά τι συμβαίνει, ενώ το πιθανότερο θα είναι να πρόκειται για εντελώς καλοήθεις όγκους που δεν είναι επιβλαβείς.

Αν και συχνά ο καρκίνος του θυρεοειδούς δεν παρουσιάζει συμπτώματα, τα πιο συνηθισμένα είναι οι αλλαγές στο λαιμό και τον τράχηλο. Ένα σημάδι που μπορεί να γίνει αισθητό είναι ένας όγκος στην περιοχή του θυρεοειδή ή οι πρησμένοι λεμφαδένες. Αλλα συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο λαιμό και αλλαγές στον ήχο της φωνής.

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού, προς το μήλο του Αδάμ. Αν και ένας όγκος στο σημείο αυτό είναι ένα από τα συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, εντούτοις θα μπορούσε να είναι απλά ένα αβλαβές οζίδιο. Ανεξάρτητα από αυτό, είναι σωστό να πάει κανείς στο γιατρό και να ελέγξει το εξόγκωμα που εμφανίστηκε στον θυρεοειδή, γιατί αν είναι καρκίνος, θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί γρήγορα στο υπόλοιπο σώμα.

Υπάρχουν, επίσης και άλλες αλλαγές στο λαιμό που μπορεί να είναι δείκτες του καρκίνου του θυρεοειδούς. Ο ίδιος ο λαιμός μπορεί να φαίνεται ελαφρώς πρησμένος ή η διόγκωση μπορεί να περιορίζεται στους λεμφαδένες. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι ο λαιμός φαίνεται παραμορφωμένος, επειδή η μία πλευρά του θυρεοειδούς είναι πρησμένη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στην περιοχή του λαιμού. Μερικές φορές ο πόνος μπορεί να επεκταθεί μέχρι τα αυτιά.

Εκτός από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν κι άλλα όταν ο όγκος αρχίσει να αυξάνεται. Εάν ένας όγκος αναπτύσσεται, τα συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς μπορεί να δημιουργούν μια αίσθηση δυσκολίας στην κατάποση ή ακόμα και στην αναπνοή. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να παρατηρήσουν αλλαγή στη φωνή τους όπως μια βραχνάδα. Αυτό θα μπορούσε, επίσης, να συνοδεύεται από ξηρό βήχα που δεν φαίνεται να έχει άλλη αιτία.

Και πάλι, ωστόσο, θα πρέπει να έχετε κατά νου πως οι μεγαλύτεροι όζοι του θυρεοειδούς θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν ανάλογα συμπτώματα, γι’ αυτό και όσο σημαντικό είναι να μην παραβλέψετε τυχόν ανάλογα σημάδια, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μην πανικοβληθείτε, μέχρι ο γιατρός να σας κάνει τις απαιτούμενες εξετάσεις, προκειμένου να καθορίσει τι ακριβώς έχετε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει