Σε τι διαφέρει η ρευματοειδής αρθρίτιδα από την οστεοαρθρίτιδα;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα είναι οι δύο πιο κοινοί τύποι αρθρίτιδας. Πρόκειται για μια πάθηση που σταδιακά καταστρέφει τις αρθρώσεις και επηρεάζει τη λειτουργία τους.

Ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα που περιλαμβάνει φθορά και βλάβη στον χόνδρο που καλύπτει τα οστά στις αρθρώσεις. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στην επένδυση των αρθρώσεών σας, προκαλώντας μια επώδυνη διόγκωση που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε παραμόρφωση της άρθρωσης.

Παρόλο που, τόσο η ρευματοειδής αρθρίτιδα, όσο και η οστεοαρθρίτιδα, μπορούν να επηρεάσουν τις μικρές αρθρώσεις του χεριού, υπάρχουν διαφορές. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα τείνει να επηρεάζει τις μεσαίες αρθρώσεις των δακτύλων και των αρθρώσεων, όπου τα δάκτυλα συνδέονται με το χέρι. Η οστεοαρθρίτιδα πλήττει πιο συχνά τις αρθρώσεις στα άκρα των δακτύλων και στη βάση του αντίχειρα.

Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα οι ίδιες αρθρώσεις συνήθως επηρεάζονται και στις δύο πλευρές του σώματος. Αυτή η συμμετρία δεν εμφανίζεται στην οστεοαρθρίτιδα, γι’ αυτό και συνήθως είναι επώδυνη μόνο στο ένα γόνατο ή στο ένα χέρι.

Οι αρθρώσεις που έχουν υποστεί βλάβη από την οστεοαρθρίτιδα μπορεί να είναι πολύ σκληρές το πρωί, μόλις το άτομο σηκωθεί από το κρεβάτι, αλλά συνήθως τα πράγματα καλυτερεύουν μετά από περίπου 20 λεπτά, αφού γίνουν οι πρώτες κινήσεις της ημέρας. Οι αρθρώσεις που επηρεάζονται από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, από την άλλη, συχνά πονάνε περισσότερο, περίπου 45 λεπτά, αφού το άτομο σηκωθεί από το κρεβάτι.

Οστεοαρθρίτιδα vs ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η οστεοαρθρίτιδα, η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας, περιλαμβάνει τη διάβρωση του χόνδρου που καλύπτει τα οστά στις αρθρώσεις. Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα η αρθρική μεμβράνη που προστατεύει και λιπαίνει τις αρθρώσεις γίνεται φλεγμονή, προκαλώντας πόνο και πρήξιμο. Η κοινή διάβρωση μπορεί να ακολουθήσει.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα

ra2

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο και παραμόρφωση. Καθώς ο ιστός που καλύπτει τις αρθρώσεις (αρθρικός υμένας) γίνεται φλεγμονή ένα παχύρρευστο υγρό συσσωρεύεται στις αρθρώσεις, τις διαβρώνει και τις εκφυλίζει.

Διαβάστε επίσης:

* Oστεοαρθρίτιδα στις γυναίκες: Συμβουλές για απαλλαγή από πόνο

* Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πώς θα αντιμετωπίσετε την πρωινή δυσκαμψία

* Τι κάνει η ρευματοειδής αρθρίτιδα στα πόδια και τους αστραγάλους

* Κατανοώντας τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

* Νέα γενετικά στοιχεία για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

* Πώς να αποκτήσετε διάθεση για σεξ όταν έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα

* Ζεστή και κρύα θεραπεία για τον πόνο της αρθρίτιδας

* Αυξάνουν τα αναψυκτικά τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας;

* Ασκηση και επιγονατίδες ανακουφίζουν τον πόνο της αρθρίτιδας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει