Σοκαριστική έρευνα: Ένα στα δύο άτομα στην Μ. Βρετανία θα διαγνωστεί με καρκίνο

Ένα στα δύο άτομα στη Μεγάλη Βρετανία θα διαγνωστεί με καρκίνο σε κάποια στιγμή της ζωής του σύμφωνα με έρευνα που αντικατέστησε παλαιότερη πρόβλεψη ότι ένας στους τρεις πρόκειται να εμφανίσει τη νόσο.

Αυτό προέκυψε από το Ίδρυμα Ερευνών κατά του Καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, που επισήμανε πως η αύξηση του προσδόκιμου ζωής σημαίνει ότι θα επηρεαστούν περισσότεροι άνθρωποι.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως δεν είναι αναπόφευκτο και πως η βελτίωση του τρόπου ζωής, όπως η απώλεια βάρους και η διακοπή του καπνίσματος θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις.

Τα καλά νέα είναι πως αυξάνονται επίσης τα στοιχεία που αποδεικνύουν πως ο καρκίνος δεν είναι υποχρεωτικά θανατηφόρος για πολλές από αυτές τις περιπτώσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν το 54% των ανδρών θα αναπτύξουν καρκίνο σε σύγκριση με το 48% των γυναικών.

Η μείωση των θανάτων από καρδιακές παθήσεις και λοιμώξεις, σημαίνει πως οι άνθρωποι ζουν περισσότερο καιρό, διάστημα στο οποίο θα μπορούσαν να αναπτύξουν καρκίνο, όμως αυτό σύμφωνα με τον καθηγητή Peter Sasiensi από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου δεν είναι αναπόφευκτο.

«Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για την πρόληψη του καρκίνου, με αλλαγές του τρόπου ζωής, όπως η παχυσαρκία, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και το κάπνισμα, που αυξάνουν τις πιθανότητες ενός αναπτυσσόμενου όγκου.

Οι περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα εξακολουθούν να αυξάνονται στις γυναίκες, ωστόσο ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο από 30-50%.

Ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη παραμένουν οι πιο συχνές μορφές καρκίνου στις γυναίκες και τους άνδρες αντίστοιχα, ωστόσο ορισμένοι τύποι καρκίνου γίνονται ολοένα και πιο γρήγορα όλο και πιο συχνοί. Αυτοί αφορούν κυρίως τους όγκους στον πεπτικό σωλήνα, από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στην παχυσαρκία.

Επίσης, οι καρκίνοι στο κεφάλι και στον λαιμό που προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, αυξάνονται όσο αυξάνεται το στοματικό σεξ.

Και μπορεί τα στοιχεία αυτά να αφορούν έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία, ωστόσο είναι ενδεικτικά του πόσο εξαπλώνεται ο καρκίνος γενικότερα στον κόσμο και υποδηλώνουν την ανάγκη μιας παγκόσμιας κινητοποίησης αφενός μέσω έρευνας για την εξεύρεση περισσότερων και πιο αποτελεσματικών φαρμάκων, αφετέρου μέσω μεγαλύτερης ενημέρωσης του κοινού για τους παράγοντες κινδύνου της νόσου και την προσπάθεια ελαχιστοποίησής τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει