Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να απαγορεύσουν τα τρανς λιπαρά στα τρόφιμα

Αμερικανοί αξιωματούχοι της ασφάλειας τροφίμων έχουν λάβει μέτρα για να απαγορεύσουν τη χρήση των τρανς λιπαρών, λέγοντας ότι είναι μια απειλή για την υγεία.

Οι ΗΠΑ έχουν εδώ και καιρό κηρύξει τον πόλεμο κατά της παχυσαρκίας, θεωρώντας ότι τείνει να εξελιχθεί σε επιδημία στη χώρα, στοιχίζοντας όχι μόνο θανάτους σε πολλές χιλιάδες ανθρώπους, αλλά και τεράστιο οικονομικό κόστος στην δημόσια υγεία της χώρας.

Και μπορεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να έπεσαν μια θέση στην κατάταξη με τους πλέον παχύσαρκους ανθρώπους στον κόσμο, αφού στην πρώτη φιγουράρουν πια οι Μεξικανοί, αλλά αυτό μάλλον πολύ λιγότερο οφείλεται στις αλλαγές των διατροφικών συνηθειών των Αμερικανών και πολύ περισσότερο στον…  υπερβάλλοντα ζήλο και την όρεξη των Μεξικανών.

Τα τρανς λιπαρά, επίσης γνωστά ως μερικώς υδρογονωμένα έλαια, δεν είναι πλέον «γενικά αναγνωρισμένα ως ασφαλή», δήλωσε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Η ρυθμιστική αρχή είπε πως η απαγόρευση θα μπορούσε να αποτρέψει 7.000 θανάτους και 20.000 εμφράγματα στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Η FDA ανοίγει μια περίοδο 60 ημερών διαβούλευσης για το σχέδιο, με το οποίο θα καταργηθούν σταδιακά τα τρανς λιπαρά.

«Αν και η κατανάλωση δυνητικά επιβλαβών τεχνητών τρανς λιπαρών έχει μειωθεί κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, η τρέχουσα πρόσληψη παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η σημερινή δράση της FDA αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την προστασία περισσότερων Αμερικανών από τους πιθανούς κινδύνους των τρανς λιπαρών», αναφέρει η Margaret Hamburg, επίτροπος της FDA.

Αν το σχέδιο της FDA στεφθεί από επιτυχία, τα τρανς λιπαρά θα πρέπει να θεωρούνται πια ως πρόσθετα τροφίμων και δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα τρόφιμα, εκτός αν εγκριθούν επίσημα.

Η απόφαση αυτή δεν θα επηρεάζει τα τρόφιμα με φυσικά τρανς λιπαρά οξέα που υπάρχουν σε μικρές ποσότητες σε ορισμένα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα τεχνητά τρανς λιπαρών οξέων χρησιμοποιούνται σε επεξεργασμένα τρόφιμα στα εστιατόρια ως ένας τρόπος να βελτιωθεί η διάρκεια ζωής ή η γεύση των τροφίμων. Τα λίπη αυτά δημιουργούνται όταν το υδρογόνο προστίθεται στο φυτικό έλαιο, καθιστώντας το στερεό.

Οι διατροφολόγοι έχουν επικρίνει μακροχρόνια τη χρήση τους, υποστηρίζοντας ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιακής νόσου περισσότερο από τα κορεσμένα λιπαρά.

Ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη καταργήσει τα τρανς λιπαρά οξέα, χρησιμοποιώντας τις νέες διατροφικές ετικέτες που θεσπίστηκαν το 2006 και απαιτούν να αναγράφονται τα συστατικά αυτά στη συσκευασία των τροφίμων.

Παράλληλα, έχουν απαγορευτεί ήδη στη Νέα Υόρκη, καθώς και σε κάποιες τοπικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ.

Ομως, τα τρανς λιπαρά επιμένουν κυρίως στα επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων ποπ κορν και της κατεψυγμένης πίτσας, καθώς και σε εστιατόρια που χρησιμοποιούν τα έλαια αυτά για τηγάνισμα.

Σύμφωνα με τη FDA, η πρόσληψη λίπους μεταξύ των Αμερικανών μειώθηκε από 4,5g ημερησίως το 2003 σε περίπου 1g ημερησίως το 2012.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δήλωσε πως η πρόταση της FDA είναι ένα βήμα μπροστά στη μάχη κατά των καρδιακών παθήσεων.

«Επαινούμε την FDA για την αντιμετώπιση της μεγάλης ανησυχίας μας για το θέμα, καθώς και για το γεγονός ότι έλαβε υπόψιν της τα αποδεικτικά στοιχεία που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των ετών για τους κινδύνους αυτού του συστατικού», τόνισε η διευθύνουσα σύμβουλος Nancy Brown.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μichael Bloomberg που ήταν από τους πρώτους που έκαναν «έξωση» των τρανς λιπαρών από την αμερικανική μεγαλούπολη, τόνισε θα πρέπει γι’ αυτή την απόφαση να αποδοθούν τα εύσημα στην FDΑ.

«Η πρωτοποριακή πολιτική της δημόσιας υγείας που έχουμε υιοθετήσει εδώ στη Νέα Υόρκη, έχει γίνει πρότυπο για όλο το έθνος για έναν και μόνο λόγο: Επειδή αποδεδειγμένα λειτουργεί», τόνισε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει