Νέος στόχος θεραπείας για την τροφική αλλεργία

Οι ερευνητές του Εθνικού Εβραϊκού Ινστιτούτου Υγείας, εντόπισαν ένα ένζυμο που είναι απαραίτητο για την αλλεργική αντίδραση στα φιστίκια.

Ο αποκλεισμός της δραστηριότητας του συγκεκριμένου ενζύμου σε ευαισθητοποιημένα ποντίκια εμπόδισε τη διάρροια και τη φλεγμονή και μείωσε τα επίπεδα των πρωτεϊνών που σχετίζονται με αλλεργίες. Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Allergy and Clinical Immunology, ταυτοποίησαν το ένζυμο, γνωστό ως  Cyp11a1, σαν πιθανό στόχο για τη θεραπεία των ολοένα και συχνότερων – και κάποιες φορές θανατηφόρων – αλλεργιών που προκαλούνται από τα τρόφιμα.

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία θεραπεία για την τροφική αλλεργία, εκτός από την αποφυγή των αλλεργιογόνων τροφίμων», λέει ο ανώτερος συντάκτης της έρευνας, Erwin Gelfand, πρόεδρος της Παιδιατρικής στο Εθνικό Εβραϊκό Ινστιτούτο Υγείας.

«Στην Cyp11a1, έχουμε βρει ένα ουσιαστικό ένζυμο και ένα σηματοδοτικό μονοπάτι στην εντερική αλλεργική αντίδραση, που μπορεί να είναι πιθανός στόχος για παρέμβαση».

Η τροφική αλλεργία έχει καταστεί ένα ιδιαίτερα συχνό πρόβλημα τις τελευταίες δεκαετίες και επηρεάζει περίπου το 8% του πληθυσμού. Μεταξύ των παιδιών τα φιστίκια είναι η πιο κοινή αλλεργία τροφίμων και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές, ακόμα και απειλητικές για τη ζωή τους, αλλεργικές αντιδράσεις. Τα αντισταμινικά και η επινεφρίνη χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των αλλεργικών αντιδράσεων, αλλά δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία για την πρόληψη των αλλεργικών αντιδράσεων στα τρόφιμα.

Η Cyp11a1 προωθεί το πρώτο και περιοριστικό στάδιο στην παραγωγή των κορτικοστεροειδών. Αυτά τα στεροειδή έχουν από μακρού χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία αλλεργικών ασθενειών, επειδή αναστέλλουν την φλεγμονή που σχετίζεται με την αλλεργική αντίδραση. Στοιχεία που έχουν προκύψει, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι τα κορτικοστεροειδή μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που σχετίζονται με τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Οι ερευνητές ευαισθητοποίησαν τα ποντίκια απέναντι στα φιστίκια, ώστε να γίνουν αλλεργικά στο συγκεκριμένο όσπριο (τα φιστίκια ανήκουν στην οικογένεια των οσπρίων). Τα ποντίκια ταΐστηκαν επανειλημμένα με πρωτεΐνη φιστικιού και παρουσίασαν διάρροια και φλεγμονή στο λεπτό έντερο. Τα επίπεδα της Cyp11a1 αυξήθηκαν, ενώ το ίδιο συνέβη και με τις κυτοκίνες, τα μόρια σηματοδότησης IL13 και IL17A, που συνδέονται με αλλεργικές αντιδράσεις.

Οταν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αμινογλουτεθιμίδη για να αναστείλουν την ενζυματική δραστηριότητα της Cyp11a1 στα ευαισθητοποιημένα ποντίκια, εμποδίστηκε η διάρροια και η αλλεργική φλεγμονή και μειώθηκαν τα επίπεδα της IL13 και IL17A. Μειώθηκε, επίσης, η μετατροπή των αθώων Τ κυττάρων σε αλλεργικούς υποτύπους Th2 και Th17.

«Εμείς αξιολογούμε το μπλοκάρισμα της Cyp11a1 στην αλλεργία από τα φιστίκια, ωστόσο τα αποτελέσματα της μελέτης μας θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις σε όλο το φάσμα των τροφικών αλλεργικών», επισημαίνει ο Δρ Gelfand.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει