Ποιες είναι οι τροφές που προστατεύουν από τον καρκίνο

Οι περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν για μη επεμβατικές, μη φαρμακευτικές μεθόδους, που θα τους βοηθήσουν στην πρόληψη και καταπολέμηση ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος.

Ως γνωστόν, η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου, όπως έχουν δείξει αλλεπάλληλες μελέτες. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες τροφές που καταπολεμούν τη συγκεκριμένη πάθηση περισσότερο από άλλες και καλό είναι να τις συμπεριλάβει κανείς στην καθημερινή του ζωή. Το ευτύχημα, άλλωστε είναι πως πρόκειται για τροφές που όχι μόνο έχουν οφέλη για την υγεία, αλλά είναι και ιδιαίτερα νόστιμες.

Διαβάστε παρακάτω ποιες είναι αυτές οι τροφές:

Ντομάτες. Πιθανόν να έχετε ακούσει κάτι για το λυκοπένιο. Μελέτες δείχνουν πως το λυκοπένιο αποτρέπει την ανάπτυξη του καρκίνου. Τα γεγονός ότι τα κονσερβοποιημένα προϊόντα ντομάτας, όπως η σάλτσα ντομάτας και ο ντοματοπολτός είναι πιο ισχυρά από τις φρέσκες ντομάτες είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα, ένα μπόνους.

Φασόλια. Τα φασόλια είναι περισσότερο καλά για την καρδιά. Περιέχουν φυτοχημικά, τα θρεπτικά συστατικά που έχει αποδειχθεί από μελέτες πως προλαμβάνουν και επιβραδύνουν την κυτταρική βλάβη. Υπό την έννοια αυτή, μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και για την πρόληψη του καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του προστάτη, αλλά και των πεπτικών καρκίνων, χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν.

Κατσαρό λάχανο. Όλα τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το κουνουπίδι, το λάχανο και το μπρόκολο είναι πλούσια σε ενώσεις που προστατεύουν από την ανάπτυξη του καρκίνου, αλλά βοηθούν και στην επιβράδυνση της ανάπτυξής του.

Μούρα. Τα γλυκά και πολύχρωμα μούρα δεν είναι απλώς νόστιμα. Είναι ένας «υπερήρωας» στη μάχη κατά του καρκίνου. Το ελλαγικό οξύ και οι ανθοκυανιδίνες που περιέχουν καταπολεμούν τη ζημιά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Για το λόγο αυτό θεωρούνται και τα πιο ισχυρά από όλα τα αντιοξειδωτικά.

Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά. Μαρούλι, σπανάκι, σέσκουλο, χόρτα τεύτλων και οποιαδήποτε άλλα φυλλώδη, πράσινα λαχανικά, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα καροτενοειδή, επίσης, είναι άριστοι εξολοθρευτές των ελευθέρων ριζών, που προκαλούν βλάβες στα φυσιολογικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν ενδεχομένως στην ανάπτυξη καρκίνου. Αυτά τα λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε φυλλικό οξύ που είναι πολύ σημαντικό για την μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα και του μαστού.

Δημητριακά ολικής αλέσεως. Οι σπόροι είναι σπουδαίοι, αλλά τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι θαυματουργά. Δεν είναι μόνο ότι οι φυτικές ίνες που περιέχουν προστατεύουν από τη χοληστερόλη και βοηθούν την πέψη. Είναι και το ότι περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά και φυτοοιστρογόνα. Ο συνδυασμός των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου και στη διαμόρφωση υγιών κυττάρων.

Λινέλαιο. Δεν είναι όλα τα έλαια επιβλαβή, το δε λάδι από λιναρόσπορο είναι ιδιαίτερα υγιεινό. Αυτό το έλαιο περιέχει φυτοοιστρογόνα, που συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, του πνεύμονα και του δέρματος.

Σκόρδο. Θα μπορούσατε να φανταστείτε το μαγείρεμα χωρίς σκόρδο; Πιθανότατα όχι. Το σκόρδο μαζί με το κρεμμύδι, το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σχοινόπρασο βρίσκονται στην καλή λίστα. Το σκόρδο περιέχει μια σειρά από ενώσεις όπως το διαλυλ-δισουλφίδιο που μπορεί να επιβραδύνει ή και να σταματήσει ακόμα και την πρόοδο της ανάπτυξης του όγκου. Το σκόρδο είναι ένας εξίσου ισχυρός μαχητής κατά του καρκίνου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει