Αλκοόλ: Αν πίνετε, κάντε το με μέτρο

Η χρήση του αλκοόλ είναι ένας δρόμος ολισθηρός. Η μέτρια κατανάλωσή του μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη για την υγεία. Αλλά είναι εύκολο να παρασυρθεί κανείς και να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα σοβαρές συνέπειες για την υγεία του.

Ακούγεται σαν ένα αμφίπλευρο μήνυμα: Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα για την καρδιά σας. Από την άλλη πλευρά, το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των προβλημάτων υγείας και να βλάψει την καρδιά σας.

Το κλειδί λοιπόν όταν πρόκειται για την κατανάλωση αλκοόλ είναι το μέτρο. Σίγουρα, δεν χρειάζεται να καταναλώνετε οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό και αν σήμερα δεν πίνετε, εννοείται ότι δεν θα πρέπει να αρχίσετε… ορμώμενοι από τα πιθανά οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν για την υγεία σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ασφαλέστερο να αποφεύγετε το αλκοόλ τελείως – τα πιθανά οφέλη δεν αντισταθμίζουν τους κινδύνους.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια πιο προσεκτική ματιά στη σύνδεση μεταξύ του αλκοόλ και της υγείας σας:

Oφέλη για την υγεία από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να παρέχει κάποια οφέλη για την υγεία σας. Αυτά είναι τα εξής:

* Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου

* Μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή

* Ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο των εγκεφαλικών επεισοδίων, ειδικά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια

* Μειώνει τον κίνδυνο χολολιθίασης

* Ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη

Ακόμα κι έτσι, δεν είναι βέβαιο ότι το αλκοόλ μπορεί να ωφελήσει τον καθένα που πίνει.

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερο όφελος μόνο αν είστε ενήλικας μεγαλύτερης ηλικίας ή αν έχετε υπάρχοντες παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια. Αν είστε ένας μεσήλικας ή νεαρός ενήλικας, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό. Ειδικότερα, αν είστε γυναίκα και πίνετε αλκοόλ, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την πιθανότητα να πάρετε συμπληρωματικό φυλλικό οξύ που θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού που σχετίζεται με τη χρήση αλκοόλ. Μπορείτε αντί για το αλκοόλ να πάρετε άλλα μέτρα προς όφελος της καρδιαγγειακής σας υγείας, εκτός από το ποτό, ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή και κάνοντας γυμναστική, για παράδειγμα.

Κατευθυντήριες γραμμές για τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ

Oταν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ, πρέπει πάντα να το κάνετε με μέτρο – έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες.

Για παράδειγμα:

Μπύρα: 12 ουγγιές υγρού (355 χιλιοστόλιτρα)

Κρασί: 5 ουγγιές (148 χιλιοστόλιτρα)

Αποστάγματα: 1,5 ουγγιές (44 χιλιοστόλιτρα)

Πότε πρέπει να αποφύγουμε τη χρήση αλκοόλ

Λάβετε υπόψη ότι ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν σημαίνει ότι αποφεύγετε τους κινδύνους από τη χρήση του. Για παράδειγμα, αν περιστασιακά πιείτε αλκοόλ τέσσερα – πέντε ποτήρια σε διάστημα λίγων μόλις ωρών, δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσετε σοβαρά προβλήματα υγείας. Ομοίως και αν πίνετε και στη συνέχεια οδηγήσετε.

Υπάρχουν επίσης κι άλλες περιπτώσεις στις οποίες οι κίνδυνοι από την κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να αντισταθμίσουν τα πιθανά οφέλη για την υγεία κι αυτό συμβαίνει όταν:

* Είστε έγκυος ή προσπαθείτε να μείνετε έγκυος

* Παίρνετε φάρμακα που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το αλκοόλ

* Εχετε προηγούμενο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου

* Εχετε διαγνωστεί με κατάχρηση αλκοόλ ή οινοπνεύματος

* Έχετε νόσο του ήπατος ή του παγκρέατος

* Έχετε καρδιακή ανεπάρκεια ή σας έχουν πει ότι έχετε μια αδύναμη καρδιά ή διατατική μυοκαρδιοπάθεια

* Πρόκειται να οδηγήσετε ή χειρίζεστε μηχανήματα

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα πράγματα είναι περισσότερο ασαφή. Χρησιμοποιείτε αλκοόλ μόνο με μεγάλη προσοχή και μετά από συζητήσεις με το γιατρό σας εάν:

* Έχετε οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού

* Πρόκειται να λάβετε συνταγογραφούμενα φάρμακα για ένα πρόβλημα υγείας

* Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αναλγητικά ή αντιπυρετικά

* Έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού

* Έχετε προκαρκινικές μεταβολές στον οισοφάγο, στον λάρυγγα, τον φάρυγγα ή το στόμα

Συνέπειες της βαριάς χρήσης αλκοόλ

Σε αντίθεση με το γεγονός ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη για την υγεία, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ – όπως η ευκαιριακή και χωρίς μέτρο κατανάλωση – μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως:

* Καρκίνος, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και καρκίνου του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου και του ήπατος

* Παγκρεατίτιδα

* Αιφνίδιος θάνατος, αν έχετε ήδη καρδιαγγειακή νόσο

* Καρδιακή μυϊκή βλάβη (αλκοολική καρδιομυοπάθεια) που οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια

* Υψηλή αρτηριακή πίεση

* Κίρρωση του ήπατος

* Αυτοκτονία

* Σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο από ατύχημα

* Εμβρυϊκό σύνδρομο αλκοόλ και άλλα προβλήματα υγείας σε ένα αγέννητο παιδί

Πίνετε αλκοόλ με μέτρο μόνο – ή και καθόλου

Οι τελευταίες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές καθιστούν σαφές ότι κανείς δεν θα πρέπει να αρχίζει να καταναλώνει αλκοόλ ή να πίνει συχνότερα με βάση τα πιθανά οφέλη για την υγεία. Γι’ αυτό μην αισθάνεστε την ανάγκη να πιείτε αλκοόλ. Αλλά αν πίνετε αλκοόλ και είστε υγιείς, μάλλον δεν υπάρχει ανάγκη να σταματήσετε, από τη στιγμή που πίνετε υπεύθυνα και με μέτρο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει