Τελικά πρέπει να αποφεύγουμε ή όχι το αλκοόλ;

Σε πολλά μέρη του κόσμου, το αλκοόλ είναι μέρος του πολιτισμού. Τα ιταλικά, γαλλικά και νοτιοαφρικανικά κρασιά είναι παγκοσμίου φήμης, η Αγγλία, η Σκοτία και η Ιρλανδία φημίζονται για το ουίσκι τους.

Οι Καναδοί, οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί είναι διάσημοι για τη μπύρα τους και βέβαια η Ρωσία για τη βότκα της.

Το αλκοόλ υπάρχει στο μενού κάθε εστιατορίου. Οι περισσότεροι διαφημίζουν ακόμα και προσφορές για να προσελκύσουν κόσμο.

Αν κάποιος πει σε έναν φίλο του ότι δεν πίνει,  η αντίδραση μπορεί να είναι από έκπληξη μέχρι καζούρα και φράσεις όπως «μα, είναι δυνατόν;».

Υπάρχουν κάποιες μελέτες που συνδέουν τα πιθανά οφέλη για την υγεία με τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, αλλά το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν ως δικαιολογία, για να επιδοθούν σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ωστόσο, είναι περισσότερο μια ιδέα, παρά μια πρακτική για την πλειοψηφία των ανθρώπων. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες (και τους άνδρες άνω των 65 ετών) και δύο για τους άνδρες κάτω των 65 ετών. Ενα ποτό είναι 355ml μπύρας (ένα κουτάκι), 148ml κρασιού (ένα ποτήρι κρασιού) ή 44ml αποσταγμένο οινόπνευμα.

Εάν μπορείτε να πίνετε με μέτρο, υπάρχουν κάποιες έρευνες που δείχνουν ότι θα σάς κάνει καλό. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από την καρδιακή νόσο, μειώνει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και τον κίνδυνο διαβήτη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία ότι το αλκοόλ κάνει αυτά τα πράγματα ή αν ο καθένας που πίνει (μέτρια) θα αντιμετωπίσει αυτά τα πιθανά οφέλη.

Αν δεν πίνετε σήμερα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξεκινήσετε. Οι κίνδυνοι που συνδέονται με το αλκοόλ, υπερτερούν κατά πολύ από οποιαδήποτε οφέλη. Το αλκοόλ μπορεί να είναι μια ολισθηρή κλίση και μπορεί να είναι δύσκολο να ελέγξετε αυτό που αποτελεί «μέτρο». Εξάλλου, τα ποτά που πωλούνται σε μπαρ και εστιατόρια τείνουν να έχουν περισσότερη από μία μερίδα αλκοόλ.

Εκτός αυτού, ακόμα και το μέτριο είναι σχετικό και η τακτική κατανάλωση του «μέτριου» μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά, αλλά σίγουρα δεν κάνει καλό στο ήπαρ.

Από την άλλη, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, πέρα από το ότι μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του ήπατος, μπορεί να οδηγήσει επίσης σε ορισμένες μορφές καρκίνου, νευρολογικά προβλήματα, κοινωνικά προβλήματα, γαστρεντερικά και ψυχιατρικά προβλήματα.

To αλκοόλ είναι υπεύθυνο για πολλές χιλιάδες θανάτους το χρόνο, λόγω υπερβολικής κατανάλωσης, συνδέεται με πολλά εκατομμύρια απώλειες ζωών που χάνονται άμεσα ή έμμεσα (ως αποτέλεσμα πρόκλησης τροχαίου για παράδειγμα), και κοστίζει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε υγειονομική περίθαλψη κάθε χρόνο.

Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό σε νέους και μεσήλικες και μόνο οι υγιείς ηλικιωμένοι που πίνουν ένα ποτό την ημέρα μπορούν να έχουν θετικά καρδιαγγειακά αποτελέσματα απ’ αυτό.

Αν, λοιπόν, θέλετε να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή σας κατάσταση, η κατανάλωση αλκοόλ δεν θα πρέπει να είναι η πρώτη σας επιλογή. Αντί γι’ αυτό, ψάξτε τρόπους να βελτιώσετε τη διατροφή σας και την άσκηση σωματικής δραστηριότητας. Κι αν θέλετε να απολαύσετε ένα κρύο ποτό σε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, ή ένα ζεστό ποσό σε μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα, καλό είναι να μείνετε στο ένα ή το πολύ δύο ποτά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει