Δύο συμβουλές για να πίνετε λιγότερο κρασί

Μπορεί να σερβίρετε το κρασί με… βαρύτερο χέρι απ’ όσο νομίζετε; Σύμφωνα με νέα μελέτη το σχήμα του ποτηριού και η θέση στην οποία βρίσκεται μπορεί να επηρεάσει το πόσο κρασί θα χυθεί μέσα σ’ αυτό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται ένα ποτήρι ως μία μόνο μερίδα, αλλά θα μπορούσε να είναι δύο ή τρεις, κάτι που σημαίνει ότι είναι πανεύκολο να καταναλώσετε περισσότερο κρασί απ’ όσο νομίζετε, λένε οι ερευνητές στο Iowa State και στο Πανεπιστήμιο του Cornell.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες της μελέτης να βάλουν αυτό που οι ίδιοι θεωρούν «κανονική μερίδα κρασιού» σε διαφορετικά ποτήρια. Οι συμμετέχοντες έριξαν περίπου 12% περισσότερο κρασί σε ένα μεγάλο ποτήρι απ’ ό,τι σε ένα συνηθισμένο και το ίδιο συνέβη όταν έριξαν το κρασί στο ποτήρι ενώ το κρατούσαν στο χέρι τους σε σχέση με το κρασί που έριξαν όταν το ποτήρι ήταν τοποθετημένο στο τραπέζι.

Η αντίθεση μεταξύ του ποτηριού και του χρώματος του κρασιού έκανε επίσης μια σημαντική διαφορά. Για παράδειγμα όταν οι εθελοντές έριξαν λευκό κρασί σε ένα διαφανές ποτήρι, είχαν την τάση να βάζουν 9% περισσότερο απ’ ό,τι όταν έριχναν κόκκινο, που έκανε μεγαλύτερο κοντράστ με το ποτήρι.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Ουσία, Χρήση και Κατάχρηση» (Substance Use and Misure).

«Οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα με την αξιολόγηση των όγκων. Εχουν την τάση να επικεντρώνονται περισσότερο στα κάθετα παρά στα οριζόντια. Γι’ αυτό, τείνουν να πίνουν λιγότερο όταν πίνουν από ένα στενό ποτήρι, γιατί νομίζουν ότι πίνουν περισσότερο», τόνισε η συν-συγγραφέας της μελέτης Laura Smărăndescu, επίκουρη καθηγήτρια μάρκετινγκ στο Iowa State.

Μια τυπική μερίδα κρασιού είναι 142 ml. Αλλά είναι εύκολο να χαθούν τα ίχνη των μερίδων αν ρίχνετε στο ποτήρι περισσότερο κρασί απ’ όσο συνειδητοποιείτε.

« Αν ρωτήσετε κάποιον πόσο πίνει και αναφέρετε έναν αριθμό μερίδων που σερβίρει ο ίδιος, τότε δεν λέει όλη την αλήθεια. Οι δύο μερίδες κάποιου που ρίχνει το κρασί κρατώντας το ποτήρι στο χέρι του, είναι πολύ διαφορετικές από τις μερίδες κάποιου άλλου, που ρίχνει το κρασί έχοντας το ποτήρι σταθερά τοποθετημένο στο τραπέζι. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να ρίξουν το ίδιο ακριβώς ποσό κάθε φορά, αλλά απλά δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν τη διαφορά», τόνισε Douglas Walker, ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

Πώς, όμως, μπορούμε να διαχειριστούμε το πόσο κρασί θα σερβίρουμε και θα καταναλώσουμε;

«Αν θέλετε να βάλετε και να πιείτε λιγότερο κρασί, χρησιμοποιήστε στενά ποτήρια κρασιού και ρίξτε κρασί μόνο αν το ποτήρι είναι πάνω στο τραπέζι ή στον πάγκο και όχι στο χέρι σας. Και στις δύο περιπτώσεις θα ρίξετε περίπου 9% έως 12% λιγότερο», απαντούν οι ερευνητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει