Mελέτη συνδέει το Πάρκινσον με εντερικά βακτήρια

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, διαπιστώνει ότι σε σύγκριση με τα υγιή άτομα, οι άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον έχουν σαφώς διαφορετικά βακτήρια στον οργανισμό τους.

Μπορεί να μην έχουν καθόλου βακτήρια από μια οικογένεια, ενώ η ποσότητα των βακτηρίων που έχουν από μια άλλη οικογένεια βακτηρίων φαίνεται πως αυξάνεται ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου.

Η μελέτη, του Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, που παρακολούθησε 72 ασθενείς με τη νόσο του Πάρκινσον και άλλους τόσους υγιείς ανθρώπους, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Movement Disorders.

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερες μελέτες ανακαλύπτουν την τεράστια επιρροή που έχουν τα βακτήρια του εντέρου, τα οποία αριθμητικά υπερτερούν κατά πολύ των κυττάρων του σώματός μας, στην υγεία μας. Όταν τα βακτήρια αρρωσταίνουν, αρρωσταίνουμε κι εμείς.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική διαταραχή της κίνησης που αναπτύσσεται όταν ο εγκέφαλος χάνει τα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που ελέγχει τα κέντρα ανταμοιβής και ευχαρίστησης και επίσης ρυθμίζει την κινητικότητα και τις συναισθηματικές αντιδράσεις.

Τα συμπτώματα του Πάρκινσον περιλαμβάνουν τρέμουλο, ακαμψία, βραδυκινησία και προβλήματα με την ισορροπία και τον συντονισμό.

Η ασθένεια πλήττει σπάνια άτομα πριν την ηλικία των 50 ετών και σταδιακά χειροτερεύει σε σημείο που η καθημερινή ζωή και η ικανότητα του ατόμου να φροντίζει τον εαυτό του γίνεται πολύ δύσκολη.

Ορισμένες ενδείξεις για τη σχέση μεταξύ του Πάρκινσον και προβλημάτων του εντέρου υπήρχαν ήδη. Για παράδειγμα οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν στο έγγραφο που συνοδεύει τη μελέτη τους τη γαστρεντερική δυσλειτουργία, κυρίως τη δυσκοιλιότητα, υποστηρίζοντας πως είναι ένα σημαντικό «μη κινητικό σύμπτωμα της νόσου του Πάρκινσον που συχνά προηγείται της έναρξης των συμπτωμάτων της διαταραχής της κινητικότητας».

Αναφέρουν επίσης ότι η πρόσφατη έρευνα δείχνει πως τα βακτήρια του εντέρου αλληλεπιδρούν με τμήματα του νευρικού συστήματος μέσω διαφόρων οδών, συμπεριλαμβανομένου του εντερικού νευρικού συστήματος, τον γνωστό «δεύτερο εγκέφαλο» ή «εντερικό εγκέφαλο», καθώς και του πνευμονογαστρικού νεύρου.

Υπογραμμίζοντας τα ευρήματα της μελέτης ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Filip Scheperjans, νευρολόγος στην Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ελσίνκι, λέει:

«Η πιο σημαντική παρατήρηση ήταν πως οι ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον είχαν πολύ λιγότερα βακτήρια από την οικογένεια Prevotellaceae. Σε αντίθεση με την ομάδα ελέγχου (την ομάδα των υγιών ατόμων που λαμβάνουν μέρος σε μια μελέτη) πρακτικά κανένας από την ομάδα των ασθενών δεν είχε μεγάλη ποσότητα βακτηρίων από αυτή την οικογένεια».

Η ερευνητική ομάδα δεν κατάφερε να βρει τι μπορεί να σημαίνει για τη νόσο του Πάρκινσον η απουσία των βακτηρίων της οικογένειας Prevotellaceae. Αν δηλαδή αυτή η ομάδα βακτηρίων προστατεύει από τη νόσο και η απουσία της άφησε τα άτομα αυτά απροστάτευτα ή αν ήταν η ίδια η νόσος του Πάρκινσον που την εξαφάνισε.

«Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση που προσπαθούμε να απαντήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο δρ Sheperjans.

Η γνώση βοηθά στην πρόγνωση και τη θεραπεία του Πάρκινσον

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τα επίπεδα της άλλης οικογένειας βακτηρίων που ονομάζονται Enterobacteriaceae φαίνεται πως συνδέεται με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του Πάρκινσον. Παρατήρησαν πως οι ασθενείς που είχαν τη μεγαλύτερη δυσκολία με την ισορροπία και το περπάτημα έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτών των βακτηρίων.

Ο δρ Sheperjans και οι συνεργάτες του έχουν ήδη αρχίσει να σχεδιάζουν περαιτέρω έρευνες, για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της νόσου του Πάρκινσον και των εντερικών βακτηρίων.

Επανεξετάζουν, μάλιστα, την ίδια ομάδα ασθενών για να μάθουν αν οι διαφορές στα βακτήρια του εντέρου είναι μόνιμες ή αλλάζουν, καθώς η νόσος εξελίσσεται. Αν όντως αλλάζουν με την εξέλιξη της νόσου, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να δίνουν πιο ακριβείς προβλέψεις.

«Επιπλέον, θα πρέπει να δούμε αν αυτές οι αλλαγές στο βακτηριακό οικοσύστημα είναι εμφανείς πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων», είπε ο δρ Sheperjans.

Οι ερευνητές θέλουν να ανακαλύψουν τον θεμελιώδη βιολογικό μηχανισμό μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου και της νόσου του Πάρκινσον. Ελπίζουν ότι τελικά τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν σε νέες δοκιμές για το Πάρκινσον και ίσως τελικά ακόμα και σε νέες θεραπείες για να επιβραδύνουν, να σταματήσουν ή ακόμα και να αποτρέψουν την ασθένεια με επίκεντρο τα βακτήρια του εντέρου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει