Τρώτε Περισσότερο, Ζυγίζετε Λιγότερο: Γιατί οι Ολόκληρες Τροφές Είναι το Πραγματικό Μυστικό Απώλειας Βάρους

Μια μελέτη που διεξήχθη από το UCL διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν ελάχιστα επεξεργασμένες τροφές έχασαν σχεδόν διπλάσιο βάρος σε σύγκριση με εκείνους σε υπερ-επεξεργασμένες δίαιτες, ακόμα και όταν οι θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά ήταν τα ίδια.
Οι ολικές τροφές οδήγησαν επίσης σε μεγαλύτερη απώλεια λίπους και μεγαλύτερη μείωση στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.
Η Ελάχιστα Επεξεργασμένη Δίαιτα Διπλασιάζει την Απώλεια Βάρους
Μια νέα κλινική δοκιμή που διεξήχθη από ερευνητές του UCL και του UCLH διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος όταν κατανάλωναν ελάχιστα επεξεργασμένες τροφές σε σύγκριση με υπερ-επεξεργασμένες επιλογές. Και οι δύο δίαιτες είχαν ίσο θρεπτικό περιεχόμενο, παρ’ όλα αυτά η ομάδα που κατανάλωνε ελάχιστα επεξεργασμένες τροφές έχασε σχεδόν διπλάσιο βάρος. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η μείωση του επιπέδου επεξεργασίας των τροφών μπορεί να προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, είναι η πρώτη του είδους της που συγκρίνει άμεσα τις υπερ-επεξεργασμένες τροφές (UPFs) με τις ελάχιστα επεξεργασμένες τροφές (MPFs) υπό καθημερινές συνθήκες. Είναι επίσης η μεγαλύτερη πειραματική δοκιμή μέχρι σήμερα που επικεντρώνεται ειδικά σε δίαιτα UPF.[1]
Σχεδίαση Μελέτης Δίαιτας: MPF εναντίον UPF
Οι ερευνητές εγγράφηκαν 55 ενήλικες και τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Μια ομάδα ξεκίνησε με μια οκταήμερη δίαιτα ελάχιστα επεξεργασμένων τροφών, συμπεριλαμβανομένων γευμάτων όπως βρώμη με νυχτερινή παρασκευή και σπιτικό σπαγγέτι μπολονέζ. Μετά από μια τετραήμερη διακοπή, κατά την οποία οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στις συνήθεις διατροφικές τους συνήθειες, άλλαξαν σε δίαιτα υπερ-επεξεργασμένων τροφών που περιλάμβανε είδη όπως έτοιμη λαζάνια και μπαρ βρώμης για πρωινό. Η δεύτερη ομάδα ακολούθησε το ίδιο σχέδιο, αλλά με αντίστροφη σειρά. Από τους 55 συμμετέχοντες, οι 50 ολοκλήρωσαν τουλάχιστον έναν πλήρη κύκλο δίαιτας.
Και τα δύο διατροφικά σχέδια σχεδιάστηκαν σύμφωνα με τον Οδηγό Eatwell της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, διασφαλίζοντας ότι ήταν ισορροπημένα ως προς τα λιπαρά, τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες, τις ίνες και τα βασικά θρεπτικά συστατικά. Οι συμμετέχοντες έλαβαν περισσότερη τροφή από ό,τι χρειαζόταν και τους ζητήθηκε να τρώνε σύμφωνα με την κανονική τους όρεξη. Δεν υπήρξαν περιορισμοί σχετικά με την ποσότητα που μπορούσαν να φάνε.
Η MPF Οδήγησε σε Μεγαλύτερη Απώλεια Λίπους και Έλλειμμα Θερμίδων
Μετά από οκτώ εβδομάδες σε κάθε δίαιτα, και οι δύο ομάδες έχασαν βάρος, πιθανώς ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης θρεπτικής αξίας των τροφών που κατανάλωναν σε σύγκριση με τη συνηθισμένη τους δίαιτα. Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο (μείωση 2,06%) στη δίαιτα MPF σε σύγκριση με τη δίαιτα UPF (μείωση 1,05%)2.
Αυτές οι αλλαγές αντι corresponded σε μια εκτιμώμενη έλλειψη θερμίδων 290 κιλοθερμίδων (kcal) ανά ημέρα στη δίαιτα MPF, σε σύγκριση με 120 kcal ανά ημέρα στη δίαιτα UPF. Για να το θέσουμε σε πλαίσιο, ο Οδηγός Eatwell συνιστά ημερήσια πρόσληψη ενέργειας 2.000 kcal για γυναίκες και 2.500 kcal για άνδρες.
Η Σύνθεση του Σώματος Βελτιώθηκε στη Δίαιτα MPF
Η μεγαλύτερη απώλεια βάρους που παρατηρήθηκε στη δίαιτα MPF προήλθε από μειώσεις στη μάζα λίπους και στο συνολικό νερό του σώματος, χωρίς αλλαγές στη μάζα μυών ή χωρίς λίπος, υποδηλώνοντας μια πιο υγιή σύνθεση σώματος συνολικά.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι, όταν τηρούνται οι προτεινόμενες διατροφικές οδηγίες, η επιλογή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφών μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για την απώλεια βάρους.
Οι Ερευνητές Επισημαίνουν την Επίδραση της Επεξεργασίας Τροφίμων
Ο Δρ Σαμουήλ Ντίκεν, πρώτος συγγραφέας της μελέτης από το Κέντρο Έρευνας Παχυσαρκίας του UCL και το Τμήμα Συμπεριφορικών Επιστημών και Υγείας του UCL, δήλωσε: “Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει τις υπερ-επεξεργασμένες τροφές με κακές επιπτώσεις στην υγεία. Αλλά δεν είναι όλες οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές εγγενώς ανθυγιεινές με βάση το θρεπτικό τους προφίλ. Ο κύριος στόχος αυτής της δοκιμής ήταν να γεμίσει κρίσιμα κενά στη γνώση μας σχετικά με το ρόλο της επεξεργασίας τροφίμων στο πλαίσιο των υφιστάμενων διατροφικών οδηγιών και πώς επηρεάζει αποτελέσματα υγείας όπως το βάρος, η αρτηριακή πίεση και η σύνθεση του σώματος, καθώς και εμπειρικούς παράγοντες όπως οι επιθυμίες τροφίμων.
“Ο κύριος στόχος της δοκιμής ήταν να αξιολογήσει τις ποσοστιαίες αλλαγές στο βάρος, και και στις δύο δίαιτες, παρατηρήσαμε σημαντική μείωση, αλλά το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν διπλάσιο στη δίαιτα με ελάχιστη επεξεργασία. Αν και η μείωση 2% μπορεί να μην φαίνεται πολύ μεγάλη, είναι μόνο μετά από οκτώ εβδομάδες, και χωρίς οι άνθρωποι να προσπαθούν ενεργά να μειώσουν την πρόσληψή τους. Αν κλιμακώναμε αυτά τα αποτελέσματα σε διάρκεια ενός χρόνου, θα περιμέναμε να δούμε μείωση 13% στο βάρος στους άνδρες και 9% στους γυναίκες στη δίαιτα με ελάχιστη επεξεργασία, αλλά μόνο 4% μείωση στους άνδρες και 5% στις γυναίκες μετά τη δίαιτα υπερ-επεξεργασμένων τροφών. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα άρχιζε να γίνεται μια μεγάλη διαφορά.”
Η MPF Μειώνει Σημαντικά τις Επιθυμίες Τροφίμων
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν πολλές ερωτήσεις για να αξιολογήσουν τις επιθυμίες τους για τροφή πριν ξεκινήσουν τις δίαιτες, και στις εβδομάδες τέσσερα και οκτώ κατά τη διάρκεια των διαιτών3.
Υπήρξαν σημαντικά μεγαλύτερες βελτιώσεις στον αριθμό των επιθυμιών και στην ικανότητα αντίστασης σε αυτές (έλεγχος επιθυμίας) στη δίαιτα MPF σε σύγκριση με τη δίαιτα UPF, παρά την μεγαλύτερη απώλεια βάρους στη δίαιτα MPF που κανονικά θα αναμενόταν να οδηγήσει σε ισχυρότερες επιθυμίες.
Ο Έλεγχος Επιθυμίας Ενισχύθηκε με Ελάχιστα Επεξεργασμένες Τροφές
Στη δίαιτα MPF σε σύγκριση με τη δίαιτα UPF, οι συμμετέχοντες ανέφεραν διπλάσια βελτίωση στον συνολικό έλεγχο επιθυμίας, τετραπλάσια βελτίωση στον έλεγχο επιθυμίας για αλμυρές τροφές, και σχεδόν διπλάσια βελτίωση στην αντίσταση σε όποια τροφή επιθυμούσαν περισσότερο.
Ο Καθηγητής Κρις βαν Τούλεκεν, συγγραφέας της μελέτης από το Τμήμα Λοιμώξεων και Ανοσίας του UCL και το UCLH, δήλωσε: “Το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων αυτή τη στιγμή οδηγεί σε κακή υγεία και παχυσαρκία λόγω της ευρείας διαθεσιμότητας φθηνών, ανθυγιεινών τροφών. Αυτή η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία της υπερ-επεξεργασίας στην επίδραση των αποτελεσμάτων υγείας, εκτός από το ρόλο θρεπτικών συστατικών όπως τα λιπαρά, το αλάτι και τη ζάχαρη. Υπογραμμίζει την ανάγκη να μετατοπιστεί η πολιτική από την ατομική ευθύνη στους περιβαλλοντικούς παράγοντες της παχυσαρκίας, όπως η επιρροή των πολυεθνικών εταιρειών τροφίμων στη διαμόρφωση ανθυγιεινών περιβαλλόντων τροφίμων.
Ειδικοί Ζητούν Πολιτικές Αλλαγές, Όχι Θέληση
“Οι ενδιαφερόμενοι φορείς σε διάφορους τομείς και οργανισμούς πρέπει να συνεργαστούν και να επικεντρωθούν σε ευρύτερες πολιτικές ενέργειες που θα βελτιώσουν το περιβάλλον τροφίμων μας, όπως προειδοποιητικές ετικέτες, περιορισμούς στη διαφήμιση, προοδευτική φορολογία και επιδοτήσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι υγιεινές δίαιτες είναι προσιτές, διαθέσιμες και επιθυμητές για όλους.”
Η δοκιμή μέτρησε επίσης δευτερεύοντες δείκτες υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός, καθώς και δείκτες αίματος όπως η λειτουργία του ήπατος, η γλυκόζη, η χοληστερόλη και η φλεγμονή. Σε αυτούς τους δείκτες, δεν υπήρξαν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις από τη δίαιτα UPF, με είτε καμία αλλαγή είτε σημαντική βελτίωση από την αρχική γραμμή.
Δεν Υπάρχουν Σημαντικές Διαφορές Δεικτών Υγείας Ακόμα
Γενικά, δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές σε αυτούς τους δείκτες μεταξύ των δίαιτων, και οι ερευνητές προειδοποιούν ότι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για να εξεταστούν αυτές οι μετρήσεις σωστά σε σχέση με τις αλλαγές στο βάρος και τη μάζα λίπους.
Η Καθηγήτρια Ρέιτσελ Μπάτερχαμ, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης από το Κέντρο Έρευνας Παχυσαρκίας του UCL, δήλωσε: “Παρά την ευρεία προώθηση, λιγότερο από το 1% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου ακολουθεί όλες τις συστάσεις του Οδηγού Eatwell, και οι περισσότεροι άνθρωποι τηρούν λιγότερο από το μισό.
Τελική Συμβουλή: Επιλέξτε Ολικές Τροφές και Μαγειρέψτε Φρέσκα
“Οι κανονικές δίαιτες των συμμετεχόντων στη δοκιμή τείνουν να είναι εκτός εθνικών διατροφικών οδηγιών και περιλαμβάνουν υψηλότερη από μέση αναλογία UPF, που μπορεί να εξηγήσει γιατί η αλλαγή σε μια δοκιμαστική δίαιτα που αποτελείται εξ ολοκλήρου από UPF, αλλά που ήταν θρεπτικά ισορροπημένη, είχε ως αποτέλεσμα ουδέτερες ή ελαφρώς ευνοϊκές αλλαγές σε ορισμένους δευτερεύοντες δείκτες υγείας.
“Η καλύτερη συμβουλή προς τους ανθρώπους θα ήταν να τηρούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στις διατροφικές οδηγίες, μετριάζοντας τη συνολική πρόσληψη ενέργειας, περιορίζοντας την πρόσληψη αλατιού, ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών, και προτιμώντας τροφές πλούσιες σε ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Η επιλογή λιγότερο επεξεργασμένων επιλογών όπως οι ολικές τροφές και το μαγείρεμα από το μηδέν, αντί για υπερ-επεξεργασμένες, συσκευασμένες τροφές ή έτοιμα γεύματα, πιθανότατα θα προσφέρει επιπλέον οφέλη όσον αφορά το βάρος σώματος, τη σύνθεση σώματος και τη συνολική υγεία.”
Σημειώσεις
- Οι MPF έχουν υποστεί πολύ λίγες αλλαγές από την φυσική τους κατάσταση, όπως φρούτα, λαχανικά, ολικούς κόκκους, κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το φυσικό γιαούρτι. Οι UPF έχουν υποστεί σημαντική αλλαγή από την αρχική τους μορφή μέσω επεξεργασίας και περιέχουν συνήθως συστατικά που δεν χρησιμοποιούνται συνήθως στη μαγειρική στο σπίτι, όπως τεχνητές γεύσεις, συντηρητικά και γαλακτωματοποιητές.
- Όχι όλοι οι συμμετέχοντες έχασαν βάρος, με 10 άτομα σε κάθε ομάδα να κερδίζουν βάρος. Αυτό θεωρείται ότι οφείλεται σε έλλειψη προσκόλλησης στη δίαιτα, ιδιαίτερα στη δεύτερη δίαιτα που ανέλαβαν. Όταν εξετάστηκαν τα μη προσαρμοσμένα αποτελέσματα από τον πρώτο γύρο διαιτών (είτε MPF είτε UPF), η απώλεια βάρους ήταν μεγαλύτερη από όταν εξετάστηκε ο μέσος όρος και των δύο γύρων διαιτών (μείωση 4,09% για MPF και 2,12% για UPF).
- Το Ερωτηματολόγιο Έλεγχος Διατροφής (CoEQ) αξιολογεί τη συνολική ικανότητα ελέγχου επιθυμίας, την επιθυμία για γλυκά τρόφιμα, την επιθυμία για αλμυρά τρόφιμα, τη θετική διάθεση και την αντιληπτή ικανότητα να αντιστέκεται στην κατανάλωση τροφών που