Ανδρικό χάπι κρατά «αποθηκευμένο» το σπέρμα

Η προοπτική δημιουργίας ενός «αρσενικού χαπιού» που θα επιτρέψει στους άνδρες να απολαύσουν τη σεξουαλική τους ζωή χωρίς την πιθανότητα να αφήσουν έγκυο μια γυναίκα, προχώρησε ήδη ένα βήμα πιο μπροστά.

Επιστήμονες από την Αυστραλία έχουν βρει έναν αναστρέψιμο τρόπο να σταματήσει το σπέρμα από την εκσπερμάτιση, χωρίς να επηρεάζεται η σεξουαλική λειτουργία.

Οι δοκιμές που έγιναν σε πειραματόζωα έδειξαν ότι το σπέρμα μπορεί να «αποθηκευτεί» κατά τη διάρκεια του σεξ.

Τα ευρήματα της ομάδας των ερευνητών του Πανεπιστημίου Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η αναζήτηση για το ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια να κάνει τους άνδρες να παράγουν «μη λειτουργικό» σπέρμα.

Ωστόσο, ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό έχουν σοβαρές και ανεπιθύμητες ενέργειες. Μπορούν να προκαλέσουν στειρότητα, αλλά και παράλληλα να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία ή να προκαλέσουν μόνιμες αλλαγές στην παραγωγή σπέρματος.

Η ομάδα του Monash χρησιμοποίησε μια διαφορετική προσέγγιση. Κανονικά το σπέρμα κινείται έξω από την περιοχή αποθήκευσης του σπερματικού πόρου στους όρχεις λίγο πριν την εκσπερμάτιση.

Η ομάδα των ερευνητών δημιούργησε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που ήταν ανίκανα να βγάλουν το σπέρμα έξω από τον σπερματικό πόρο.

«Το σπέρμα έμεινε στον τόπο αποθήκευσης, έτσι ώστε όταν τα ποντίκια εκσπερμάτισαν δεν υπήρχε σπέρμα και ήταν στείρα. Πρόκειται για μια διαδικασία εύκολα αναστρέψιμη, που δεν επηρεάζει το σπέρμα, αλλά θα πρέπει να δείξουμε πώς μπορεί αυτό να γίνει φαρμακολογικά, πιθανότατα με δύο φάρμακα», είπε ο Δρ Sabatino Ventura, ένας από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Monash.

Μέχρι στιγμής, η ερευνητική ομάδα έχει κάνει τα ποντίκια στείρα αλλάζοντας το DNA τους, προκειμένου να σταματήσει την παραγωγή δύο πρωτεϊνών που απαιτούνται για να μετακινηθεί το σπέρμα.

Τώρα οι ερευνητές χρειάζεται να βρουν ένα ζευγάρι φάρμακα που να μπορούν να παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα. Πιστεύουν ότι κάποιο απ’ αυτά τα φάρμακα έχει ήδη αναπτυχθεί και έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες σε ασθενείς με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Ομως, θα πρέπει να ξεκινήσουν από το μηδέν για να βρουν το δεύτερο κι αυτή είναι μια διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί ακόμα και μία δεκαετία.

Οι πρωτεΐνες που στοχεύονται παίζουν επίσης ρόλο στον έλεγχο των αιμοφόρων αγγείων. Ετσι θα μπορούσαν να υπάρξουν παρενέργειες στην πίεση του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό.

Ωστόσο, στα ποντίκια τουλάχιστον οι ερευνητές ανίχνευσαν μόλις μια «πολύ ελαφρά» πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Θα μπορούσε, ενδεχομένως, να έχει αρνητικές συνέπειες στον όγκο της εκσπερμάτισης.

«Είναι μια πολύ καλή μελέτη, σχεδόν σαν μια βιολογική βασεκτομή που εμποδίζει το σπέρμα να βγει έξω. Είναι επίσης μια καλή ιδέα, που χρειάζεται να πάρει το δρόμο της για να δούμε τι εφαρμογή μπορεί να έχει στην περίπτωση των ανθρώπων», λέει από την πλευρά του ο Δρ Allan Pacey, λέκτορας της Ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει